srbija1.webp

Ispred Skupštine Srbije u toku je protest građana i pristalica opozicije, a deo demonstranata sve vreme pokušava da uđe u hol. Letele su kamenice prema policiji, a policija je bacila suzavac zbog čega su se okupljeni razbežali prema Trgu Nikole Pašića i Pionirskom parku.

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio mere zabrane okupljanja više od pet osoba i policijski čas narednog vikenda zbog pogoršanja epidemiološke slike u Beogradu, pojedine stranke opozicije koje su bojkotovale izbore oglasile su se kritikom uvođenja novih mera i tvrdnjama da je vlast odgovorna za rast broja zaraženih, piše Tanjug.

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mera na suzbijanju korona virusa oteo se večeras posle 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, palili su baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javio je Tanjug.

srbija.webp

srbija3.webp

srbija4.webp

Ispred skupštine je bilo haotično, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija se pomerila, a pojedinci iz mase su uzvikivali "Koga vi branite?". Demonstranti su u više navrata pokušali da upadnu u zgradu Skupštine, gađali su policajce kamenjem, jajima i limenkama.

Protest je počeo nešto posle 20 sati, kada je blokirana za saobraćaj raskrsnica kod zgrade parlamenta na početku Bulevara kralja Aleksandra. Demonstranti su zviždali, udarali u šerpe, vikali "Kosovo je deo Srbije", "Ua" i "Mi to nećemo" aludirajući na mere.

Demonstrantima su se u par navrata preko megafona obratila dva učesnika protesta, jedan koji je pozvao prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže, a drugi je rekao da neće mere i da neće da vakciniše svoje dete.

Među okupljenima su i članovi Inicijative "Ne davimo Beograd", članovi organizacije "1 od 5 miliona", samostalni poslanik Srđan Nogo.

Demonstranti srušili ogradu i ušli u Skupštinu.

Savez za Srbiju je izdao saopštenje u kojem navodi da nove mere protiv širenja kovida u Beogradu vidi kao „iživljavanje nad građanima“, i istovremeno, da je vlast zbog izbora davala lažne podatke o situaciji u vezi sa korona virusom i da zbog toga i vlast i članovi Kriznog štaba, koje naziva nestručnim, treba krivično da odgovaraju, preneo je Tanjug.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je, uz saopštenje sa gotovo istim ocenama i optužbama, objavila fotografiju da su njihovi predstavnici ispred zgrade Predsedništva razvili transparent na kojem piše „ubice“.

srbija5.webp

srbija6.webp

srbija7.webp