kosovo haos3.jpg

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom potoku i Leposaviću.

Takođe, je zatražio od NATO da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Okupljeni građani sukobili su se sa policijom. Policajci ušli u zgradu Opštine Zvečan. U Leposaviću postavljene barikade. Sirene za uzbunu oglasile su se i u Sjevernoj Mitrovici. U Leposaviću nema signala mobilne telefonije.

kosovo haos2.jpg

Pripadnici tzv. kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilkom su pored suzavca koristili i šok bombe.

Takođe su bacili suzavac ispred zgrade opštine Zvečan kako bi rastjerali okupljene Srbe.

Zamjenik direktora Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Danica Radomirović, potvrdila je za Kosovo onlajn da je desetak ljudi primljeno sa povredama od šok-bombi, suzavca ali i povredama od udaraca tokom upada kosovske policije u zgradu opštine Zvečan.