Marko Carević (Foto: Vijesti.me)

Haos u Budvi. Policija je pretukla, uhapsila, pa pustila rukovodstvo opštine. Upotrebljena su hemijska sredstva, a bili su blokirani svi prilazi gradu. Građani su izašli na ulice. Incidenti su počeli kada je policija pokušala da u zgradu Opštine Budva uvede inspektorku da bi novoizabrano rukovdstvo preuzelo funkcije. Sve je ovo kulminacija višenedjeljnih previranja u Budvi, nastalih stvaranjem nove, "tanke" većine u lokalnom parlamentu.

"Ustala je Crna Gora" odjekuje ulicama Budve. Nakon puštanja privedenih gradskih funkcionera i pružanja medicinske pomoći, gradonačelnik Budve Marko Carević poručio je da sutra dolazi na posao, a građane pozvao da ostanu ispred zgrade Opštine i iskažu svoj bunt. Potvrdio je da su svi privedeni oslobođeni krivične odgovornosti osim njegovog sina koji je, navodno, napao službeno lice.

Jutros su, sim gradonačelnika Budve Marka Carevića, uhapšeni i menadžer Opštine Milo Božović, sekretar za investicija Mladen Mikijelj, šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović, Carevićev savjetnik Đorđe Vujović, kao i sin i brat Marka Carevića.

- Ovo je čista aneksija jedne grupacije koja ne bira sredstva da dođe do kese budvanske opštine i do džepova građana Budve. Mi smo legitimno izabrani predstavnici građana u Budvi i ne želimo da to tek tako predamo - rekao je Carević.

Mikijelj kaže da je uz brutalne mjere uhapšen na radnom mjestu.

- Nekoliko policajaca je uspjelo da me uhvati ispred zgrade Opštine, iako sam bio na radnom mjestu, da me bace na pod i da mi stave čizmu na glavu. Željeli su da me zgaze, ali kao što vidite, jak sam, prav, ponosan - izjavio je Mikijelj.

Građani Budve ogorčeni su brutalnošću koje je policija pokazala. dodaju da je ovakvo ponašanje skandalozno i daleko od demokratije. Ističu da je ovo zadnji trzaj Mila Đukanovića.

- Nadamo se da će ovi isti i njega hapsiti za 2-3 mjeseca - kaže jedan Budvanin.

Policija je upotrebila hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi Opštine. Opštinski funkcioneri i građani okupili su se u prostorijama Opštine, nakon što je desetak kombija punih policije jutros došlo u Budvu.

Prilikom hapšenja upotrebljena je sila koju mediji porede sa brutalnošću hapšenja Afroamerikanaca u Americi. Opozicioni lideri tvrde da je na sceni obračun sa Srbima i Srpskom pravoslavnom crkvom, po svaku cijenu, pod palicom Mila Đukanovića.

Carević sa građanima (foto:Sputnik/Nebojša Popović)

- Ovdje se radi o klasičnoj fašizaciji društva. On (Đukanović) progoni našu Crkvu, krenuo je na gradove gdje smo na vlasti, prethodno korumpirao jednog odbornika u Kotoru, sad pokušava u Budvi i na taj način mijenja narodnu volju - ističe predsjednik poslaničke grupe kluba DF-a Milutin Đukanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su današnje scene ekstremnog nasilja u Budvi brutalne i za svaku osudu, kao što je za osudu i način rješavanja političkih pitanja neprimjerenom policijskom akcijom, pogotovo jer nisu iscrpljena sva pravna i politička sredstva.

Niko kome je stalo do mira i dostojanstva, bilo gdje, a pogotovo u našoj regiji, kaže Dodik, ne može spokojno da gleda scene nasilja u Crnoj Gori.

Marko Carević podnio je krivične prijave protiv tri inspektora Upravne inspekcije, kao i protiv odbornice DPS-a Snežane Kuč i lidera budvanskog odbora Crnogorske Vladimira Bulatovića zbog “zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije za nasilno preotimanje vlasti i upad u službene prostorije“.

Upravna inspekcija sinoć je došla je u prostorije Opštine Budva, zajedno sa Vladimirom Bulatovićem i Snežanom Kuč, u namjeri da ih uvede kao nove funkcionere, ali opštinska vlast nije dozvolila pristup.

VIDEO