Hapšenu šeficu suspendovali i srezali joj platu
BANJALUKA - Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci, koja je prije nekoliko mjeseci hapšena, suspendovana je, te joj je umanjena plata, baš kao i nekolicini njenih radnih kolega obuhvaćenih istom policijskom akcijom.


Uz Majstorovićevu, podsjetimo, hapšeni su i radnici UIO BiH Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

"Protiv svih navedenih službenika pokrenuti su disciplinski postupci u UIO BiH. U skladu sa svim važećim propisima, sva navedena lica su suspendovana sa radnih mjesta do daljeg, a za vrijeme suspenzije primaju 70 odsto plate iz mjeseca koji je prethodio mjesecu u kojem je izrečena suspenzija s radnog mjesta", rekao je za "Nezavisne novine" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Podsjetimo, Majstorovićeva i njene radne kolege uhapšeni su 21. decembra prošle godine, u akciji "Brend 4", koju su izveli Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH zatražio je mjere zabrane za Puzića, Džaferagića i Đurđevića. Svi oni su, kako je tada saopšteno iz Tužilaštva BiH, zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije UIO u Banjaluci. Ostalima je sud odredio pritvor.

Međutim, u januaru je Sud BiH ukinuo pritvor Majstorovićevoj, Popoviću i Saviću, te im odredio mjere zabrane.

Podsjećanja radi, pripadnici SIPA su i sredinom maja prošle godine ulazili u prostorije UIO, te iznosili dokumentaciju, a i tada je pod njihovom lupom bio rad Majstorovićeve.

Majstorovićeva je, inače, već duže vrijeme predmet interesovanja medija. Za nju, naime, postoje tvrdnje da je član grupe koja je uzimala novac od vlasnika trgovina. Kako je ranije objavljeno, zbog boje svoje uniforme među vlasnicima trgovina poznati su kao "crnokošuljaši".

Prema pisanju medija, grupa inspektora na čelu sa Jelenom Majstorović ulazila je u radnje i od vlasnika tražila novac kako ne bi kontrolisala njihovo poslovanje.

Mediji su pisali i da je SIPA utvrdila da su ovi inspektori najmanje deset puta tokom 2017. i 2018. godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

"Šefica iz poreske", kako su je mediji nazvali, vlasnica je, tvrdi se, i impozantne imovinske kartice.

Objavljeno je i da Jelena Majstorović radi u UIO BiH od februara 2013. godine, te da je deset godina ranije dobila otkaz u jednoj banci u Prnjavoru, a koja je Majstorovićevu tužila i ona je 2005. osuđena na uslovnu kaznu zatvora.

Presuda je, dodaje se, na njen zahtjev izbrisana iz evidencije suda 2016. godine, u vrijeme kada je već tri godine radila po ugovoru za UIO BiH. Nedugo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine Majstorovićeva je primljena kao državna službenica u Odsjek za poreze, a krajem 2018. godine je privremeno postavljena za šeficu Grupe, te na tu poziciju 2020. godine imenovana za stalno.