Herceg novi1.jpg

Prema istraživanju kompanije za krstarenje „Fred. Olsen Cruise Lines“, Herceg Novi se našao na šestom mjestu najboljihh primorskih gradova na svijetu, poslije Splita i ispred Amsterdama.

Istraživanje je obuhvatilo 117 primorskih gradova širom svijeta koja su rangirana prema parametrima kao što su kvalitet kulturnih atrakcija, broj mjesta na Uneskovoj listi svjetske baštine, popularnost na Guglu i količina heštegova na društvenim mrežama.

Svrha istraživanja bila je da se pronađu gradovi koji nisu potpuno izolovani i koji imaju dovoljno sadržaja, a da se turisti ipak mogu opustiti i biti blizu mora.

Na prvom mjestu je Rejkjavik na Islandu. Slijedi belgijski Briž, koji se našao na listi zahvaljujući svom kanalu koji vodi do mora, iako je 11 kilometara udaljen od obale.

Na trećem mjestu je Napulj, italijanski grad poznat po velikom broju atrakcija – od Vezuva i Kraljevske palate do pozorišta San Karlo, pa Monako.

Split je na petom mjestu, a slijede Herceg Novi, Amsterdam, Kejptaun, Dablin i Gibraltar, prenosi podgorički portal Borba.