Radovan Parović (22) iz Nevesinja danima oduševljava svoje sugrađane, koji ga bodre i navijaju za njega dok se nadmeće u popularnom kvizu "Slagalica" Radio-televizije Srbije, nižući pobjedu za pobjedom.


Ovaj student prve godine master studija geoinformatike kaže da nije očekivao da će u "Slagalici" ostvariti zapažen rezultat, a o osam pobjeda nije ni sanjao.
- Prijavio sam se prvenstveno da vidim kakav je osjećaj takmičiti se pred kamerama - rekao je Parović.
On je u ukupnom plasmanu osvojio sedmo mjesto među četrdesetak protivnika. U posebno lijepom sjećanju ostaće mu, kaže, kvalifikaciona emisija kada je ostvario najubjedljiviju pobjedu, prestigavši protivnika sa 134 boda razlike.
- U toj emisiji sam osvojio 179, a moj protivnik 45 bodova i ta emisija bi trebalo da bude emitovana u subotu - rekao je Parović.
Dodao je da su do sada emitovane tri emisije od ukupno devet, u koliko je učestvovao.
- Zadovoljan sam rezultatima i svjestan sam da još nemam dovoljno znanja za finalnu pobjedu. Posebno mi je drago što nisam ispao na prvom koraku - rekao je Parović.
Ističe da mu je najviše glavobolje zadavala igra "ko zna zna" zbog sveobuhvatnih pitanja, a najbolje se snalazio u "asocijacijama" i igri "moj broj".
- Nisam se specijalno pripremao i čitao dodatnu literaturu ni za jednu igru. Male pripreme sam obavljao za prvu igru slova tako što sam gledao prethodne emisije i pokušavao ući u rutinu sastavljanja riječi - kazao je Parović.
Prema njegovim riječima, za ostale igre se nemoguće pripremiti, već je ključ znanje. Dodaje da je tokom snimanja emisija najviše problema imao sa tremom.
- Bilo je mnogo iskusnijih i starijih takmičara koji su i ranije učestvovali u "Slagalici", a trema ih je "tresla" isto kao i mene. Bilo je pitanja na koje sam znao odgovor, ali zbog treme se nisam prijavljivao da ne bih ispao smiješan - priča ovaj Nevesinjac.
Dodaje da su mu takmičari govorili da su pred nastup pili i po dva "bensedina" kako bi se smirili.
- Ja nisam pio ni "bensedine", ni rakijicu - smješkajući se kaže Parović koji priželjkuje da za nekoliko godina, kada stekne dovoljno znanja, postane kvizolog.

Uspjeh na fakultetu


Radovan Parović je bio i jedan od najboljih studenata na studijima geodezije u Beogradu koje je završio sa prosjekom ocjena 8,6. Po završetku školovanja karijeru planira da gradi u Srbiji ili inostranstvu.
- Neću se vraćati u Nevesinje jer nema posla za moju struku. Geoinformatika se bavi avionskim i satelitskim snimanjem i teško da takav posao mogu pronaći u Hercegovini - kaže Parović i dodaje da se odlučio za studij geodezije, jer je matematika od malih nogu njegova velika ljubav.
Glas Srpske