hercegovacka kuca.jpg

Za tri i po godine, koliko postoji, Hercegovačka kuća u Trebinju izborila se za svoje mjesto i postala prepoznatljiva ne samo u regiji nego i šire.

Iako se u uslovima pandemije radilo drugačije, ipak to nije uticalo na rad ove kuće koja posluje u sastavu Agrarnog fonda grada Trebinja.

I pored ograničenog i drugačijeg rada- zadovoljni su poslovanjem u protekloj godini.

Ovo je mjesto gdje se mogu pronaći tradicionalni hercegovački proizvodi.

Bogata paleta gastro proizvoda, ali i domaće prirodne kozmetike provlači brojne posjetioce, među kojima mnogi postanu čak i stalni kupci.

Turistima je ovo nezaobilazno mjesto u Trebinju. Manje ih je bilo prošle godine, ali su ipak proizvodi malih hercegovačkih proizvođača našli svoje kupce.

Uspjeli su da poslovanje prilagode novonastalim uslovima i održe ga u obje kuće- ovoj u Trebinju i Hercegovačkoj kući u Banjaluci.

“Ovi proizvodi koje mi ovdje prodajemo su zdravstveno ispitani u Institutu za javno zdravstvo, imaju sertifikat da je jednostavno proizvod zdrav az ljudsku upotrebu I nekako ljudi vide tu sigurnost dakle u kupovini ovih proizvoda znači da lkupuje nešto što je domaće, a da je opet zdarvstevno ispitano I da neće imati nikakvih neželjenih posljedica prilikom konzumacije” kaže Veselin Dutina direktor Agrarnog fonda.

Broj kooperanata se povećava. Trenutno ih imaju 120.

Jedan od njih, Nedeljko Pažin, trebinjski pčelar i njegova porodica pčelarstvom se bave više od dvije decenije.

“Kupci su sigurni u kvalitet, a nama ostavili prostor da povećamo proizvodnju u kućnoj radinosti obzirom da nam oni prodaju veliku količinu naših proozvoda” istakao je Pažin.

Porodica Pendo mali je odgajivač smilja i proizvoda od smilja među kojima je i kozmetika na bazi ovog ljekovitog bilja. Ističu da su do kupaca stigli zahvaljujući upravo Hercegoovačkoj kući , odnosno Agrarnom fondu grada Trebinja. Tako su svoj rad uspjeli da valorizuju.

“Čovjek kada počne sa nekom proizvodnjom misli da je najteži posao proizvesti nešto a onda se uvjeri da je najteži posoa naći kupca odnosno naći se na tržištu “ ističe Ljiljana Pendo.

Hercegovačka kuća je dokaz da kada se ideja uspješno realizuje daje sjajne rezultate.

U ovom slučaju zadovoljstvo je višestruko- zadovoljni proizvođači, zadovoljni kupci donose posebno zadovoljstvo i dobre poslovne rezultate onima koji su ih spojili- Agrarnom fondu.