Vino Vukoje beograd3.jpg

U proljeće 2022. godine u centru Beograda otvoren je vinski klub i prodavnica Vinska galerija Vukoje. Godinu dana kasnije, ovaj mali lokal s baštom ušuškanom ispod sjenovitih krošnji u Ulici Strahinjića Bana na Dorćolu u Beogradu prerastao je u svojevrsnu vinsku ambasadu najpoznatije hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja čija vina već godinama uživaju veliku popularnost u Srbiji.

- Ono što Vinsku galeriju Vukoje razlikuje od drugih vinoteka i vinskih barova u gradu je to što pripada jednoj vinariji. Ni jedna druga vinarija nema u Beogradu svoj ekskluzivni prodajni prostor u kojem se nalazi cjelokupan asortiman vina i drugih proizvoda, od destilata do maslinovog ulja – kaže menadžer ovog originalnog vinskog odredišta Aleksandar Matejić. – Druga bitna stvar je ta što sva vina mogu da se kupe na čašu, nekih 20 aktuelnih etiketa, te pored uživanja u njima nudimo i prostor za organizovane tematske degustacije, predavanja, grupna okupljanja, proslave. U suštini pravi vinski klub u kojem mogu da se probaju i neke arhivske berbe kojih nema više u prodaji.

Uz Vukojeve etikete na policama su još i vina pedesetak drugih vinarija, otprilike polovina toga iz Srbije i regiona. Iz Srbije najviše etiketa ima vinarija Aleksandrović, dok su ostale zastupljene uglavnom sa jednom ili dvije etikete: Radovanović, Vinarija Zvonko Bogdan, Doja, Temet, Janko, Budimir...

- To su uglavnom sve vina koja volimo ili vina pojedinih vinara koji su, tako da kažem, prijatelji Podruma Vukoje. Gledali smo da budu tipična vina regiona iz kojeg dolaze. Ovo nije lokal svaštara, niti lokal gdje ljudi dolaze da kupe jeftina vina od 500-600 dinara. Ovdje dolaze da piju dobra vina!

Vino Vukoje beograd2.jpg

A dobra vina ponekad imaju i dobru cijenu. Tako je trenutno najskuplje vino u Vinskoj galeriji Vukoje italijanski Masseto iz 2015. godine čija standardna boca košta 145.000 dinara, što je oko 2.400 KM.

Na pitanje koliko su tih boca prodali do sada Matejić kaže svega jednu, ali da imaju i drugih skupih vina, istina nešto jeftinijih od ovoga, koja se više prodaju, te da su takva vina u stvari dobra investicija jer nikada ne gube cijenu. Naprotiv, mogu da budu samo skuplja.

Naravno, daleko najviše prodaju se baš Vukoje vina, najviše Vukoje Vranac Rezerva, a zatim i žilavka i tamjanika. Gosti očigledno dolaze namjenski, ili poznaju ta vina od ranije pa idu na sigurno, ili su došli s namjerom da ih upoznaju.

- Otprilike polovina naših gostiju već je bila u vinariji u Trebinju, a druga polovina se sprema tamo da ode. Zato kažem da smo smo poput nekakvog Vukojevog konzulata ili ambasade ako hoćete. Naše je da im približimo ta vina, Hercegovinu generalno, da ih upoznamo s podnebljem gdje nastaju. Ta vrsta komunikacije stvara čvrstu vezu između vina i kupca. Jer priča je važna koliko i samo vino. Uz to, nudimo i lokalne hercegovačke ukuse: sireve, stelju, pršut, maslinovo ulje, zatim lokalne destilate, sortne rakije, džin, od nedavno i liker od smokve...

Sve u svemu, autentična hercegovačka oaza u centru Beograda gdje je apsolutno sve na najvišem nivou, od vina do servisa, čaša, ambijenta...