Komapnija koja je kupila mostarski Hepok Zeraa Investment LLC Dubai je supsidijarno društvo državnog investicionog fonda Emirata (Investment Corporation of Dubai), odnosno produžena ruka Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata

MOSTAR – Završena je prodaja mostarskog Hepoka, a njegov vlasnik je sada komaponija Zeraa Investment LLC Dubai. Zeraa Investment LLC Dubai je supsidijarno društvo državog investicionog fonda Emirata (Investment Corporation of Dubai), odnosno produžena ruka Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Prema tome sudeći Hepok postaje državno vlasništvo, saznaje Dnevni list od dobro upućenih izvora. Investment Corporation of Dubai jedan je od najjačih investicionih fondova u svijetu, na čijem je čelu Muhamed bin Rašid Al Maktum – predsjednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladar Dubaija i jedan od najznačajnijih poslovnih ljudi Bliskog istoka.
Nije onda čudo da učesnici uključeni u postupak prodaje Hepoka šuškaju da tu komapniju očekuje svijetla budućnost.
„Mogu reći jedino da se radi o vrlo ozbiljnom investitoru“, kaže kratko Sinan Merzić, direktor u tehničkom mandatu Hepoka, ističući nam da više nije ovlašten davati izjave na tu temu.

Damir Ferović, direktor kompanije Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo izjavio je medijima u Sarajevu da će Hepok ostati u poslovima proizvodnje vina.
„Novim investicijama koje planiramo želimo Hepok vratiti na mjesto koje mu, prema našem mišljenju, i pripada te da ova komapnija opet bude ‘ponos Hercegovine’. S obzirom na to da je temeljna djelatnost Hepoka od njegovog osnivanja proizvodnja vina, teško je pa skoro i nemoguće to promijeniti preko noći. Naša odluka je da ostajemo u proizvodnji vina, ali svakako u budućnosti planiramo investirati i u nove projekte. Na takvim projektima se radi i kada budu definisani biće nam drago da ih predstavimo javnosti”, kazao je Ferović Klixu.
Uz Hepok, Zeraa Investment LLC Dubai kupila je i Bosnaplod.
Dnevni list