IMG-1567943f0bfc9bab09b42371209c64da-V.jpg (377 KB)

U Trebinju je danas počeo višednevni međunarodni kurs „Karst i podzemne vode u karstu“, koji je okupio studente i profesore sa fakulteta na svim kontinentima osim Australije.

Saša Milanović, profesor i šef Centra za hidrogeologiju karsta na Rudarsko-geološkom fakultetu beogradskog Univerziteta kaže da je istočna Hercegovina „centar karsta svijeta“.

„Ovdje se okupljaju studenti i profesori iz cijelog svijeta da upoznaju koliko je ovo područje značajno za nauku u oblasti karsta i hidrologije karsta, naročito od 50. godina prošlog vijeka, kada je počela gradnja sistema HET“, rekao je Milanović.

Na pitanje po čemu je istočna Hercegovina među najspecifičnijim kraškim područjima u svijetu, on je odgovorio rečenicom naučnika Jovana Cvijića, po kome je ova nauka i dobila ime karstologija: „ Nema cjelastijeg i razvijenijeg karsta nego onoga između Neretve i Skadarskog jezera“.

Profesor Milanović objašnjava da je cijelo područje naše regije karst, da velike su količine padavina i veliki problemi.

„Problem je da su ili poplave ili suše, zahvaljujući ovom terenu i preraspodjeli voda, ali od kada je urađen sistem HET, nekako se regulisalo i mnogo je lakši život nego prije pola ili cijelog vijeka“, ističe on.

Nenad Tubić, student Rudarsko- geološkog fakulteta u Beogradu je rekao da je ovaj kongres značajan za sve studente, jer je prilika da se na terenu upoznaju sa dinaridom, jedinim takvim u Evropi.

Pored teoretskih predavanja, učesnici će narednih dana obići i sistem HET, Mostar, kao i znamenitosti Trebinja i Hercegovine.

Ovo je 11. godina da se u Trebinju organizuje ovakav seminar za studente i profesore iz cijelog svijeta.

Organizatori su Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda i Geološki zavod RS, uz podršku grada i HET.

IMG-9b6afdfa1cfa3f1dbb02866c35101346-V.jpg (373 KB)