Od ovog ljeta, hercegovačkim vatrogascima trebalo bi da bude na raspolaganju i namjenski helikopter. Vatrogasne jedinice i šumska gazdinastva u Hercegovini moraju što prije privesti pripreme kraju da bi spremni dočakli ljeto i sezonu požara. Ovo je zaključeno na sastanku u Gacku, u organizaciji Vatrogasnog saveza Republike Srpske.



Vatrogasaci i šumska gazdinstava pripremaju se u skladu sa Planom mjera zaštite od požara. Nekim jedinicama stigla je nova oprema, ili su obnovile vozni prak. Planom utroška novca, od 3,34 miliona maraka, koji je uradio Vatrogasni savez, obuhvaćena je dvadeset jedna vatrogasna jedinica, među kojima je i sedam iz Hercegovine.
Zbog povećanog rizika od nastajanja šumskih i drugih požara na otvorenom, sedam jedinica iz Hercegovine dobilo 574 .000 maraka.
Očekuje se da Vlada usvoji Plan što prije, da bi potrebna oprema i vozila bili dopremljeni vatrogasnim jedinicama. Krajem maja, vatrogascima u Hercegovini trebalo bi da bude na raspolaganju i namjenski interventni helikopter. Helikopter bi bio u sastavu Helikopterskog servisa Vlade.
Do sezone požara, zaključili su vatrogasci, potrebno je postaviti osmatračka mjesta, i uraditi druge preventivne mjere, da se ne bi ponovila prošla i slične godine, kada su šumski požari uništili nekoliko desetina hiljada hektara terena.
RTRS