U Trebinje je stigao kontingent opreme za vatrogasne jedinice za cijelu regiju, koji su obezbijedili Hercegovci koji žive u Torontu.



Komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk je istakao da je pomoć stigla od ljudi koji potiču sa ovog područja i koja je za vatrogasce od velike vrijednosti.
"Ovo je vrijedan gest naših zemljaka koji žive u Toronu i nisu nas zaboravili, na čemu im se zahvaljujemo", rekao je Ćuk.
On je dodao da su dobili navalne kombinezone, čizme, rukavice i alat za gašenje požara na zgradama i vozilima.
Ćuk je podsjetio na veoma tešku sezonu prošle godine kada su se vatrogasci borili sa vatrenom stihijom koja je zahvatila veliko područje ovog grada i susjednih opština, tokom koje su više puta bili i životno ugroženi uprkos iskustvu.
On je napomenuo da im pomoć stiže i sa Republičkog i lokalnog nivoa, te istakao da je ove godine u martu na sjednici Vatrogasnog saveza odlučeno da trebinjska Vatrogasna jedinica dobije 300.000 KM za nabavku novog navalnog vozila sa duplom kabinom.
Ćuk je naglasio da Gradska uprava gradi savremeni Vatrogasni dom koji će uskoro biti završen i omogućiće mnogo veće operativno-manevarske sposobnosti, pružiti bolji smještaj ljudi, opreme i tehnike.
"Vlada Republike Srpske je nabavila helikopter koji će biti stacioniran u Trebinju kako bi na vrijeme reagovao u slučaju izbijanja požara, jer je poznato da je Hercegovina najugroženija tokom ljeta", rekao je Ćuk.

Najzaslužniji za dobijanje opreme su direktor Centra za informisanje Trebinje Manojlo Ćuk, Udruženje građana "Sveti Đorđe" u Torontu i Momir Šošo, trebinjac koji živi u Torontu.
Šošo je istakao da Hercegovci u Trontu s velikom pažnjom prate sva dešavanja u mjestima odakle potiče, te napomenuo da su posebno ispratili prošlogodišnje požare koji su trajali dva i po mjeseca, nakon čega su odlučili da vatrogascima bra malo olakšaju posao.
"U opasnim situacijama kada požari bukte na sve strane voma je bitno da su vatrogasci opremljeni dobrom i kvalitetnom vatrogasnom oprema. Evidento je da su ovdašnji vatrogasci veoma osposobljeni i imaju dobrog komandira pod čijim nadzorom uspješno obavljaju sve zadatke", rekao je Šošo i dodao da je ovo samo početak i da će biti još pomoći trebinjskim vatrogascima.
On je istakao da je u planu za Trebinje i nabavka vozila hitne pomoći, jer je u nekim slučajevima neophodno da tokom izbijanja požara na vrijeme stigne i medicinsko osoblje.
Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić se zahvalio na vrijednoj opremi, ističući da će najavljena donacija vozila hitne pomoći biti od velike pomoći, ne samo vatrogascima, već i cijelom gradu.
On je naglasio i da Gradska uprava nastoji da što adekvatnije pomogne Vatrogasnoj jedinici, te da je jedan od prioriteta koji završavaju izgradnja savremenog Vatrogasnog doma.
Dio opreme ovih dana biće podijeljen i drugim vatrogasnim jedinicama u Hercegovini.