Geometrija, kao i rješavanje jednačina i nejednačina i ove godine najbolje ide malim maturantima iz Hercegovine, koji su uz to briljirali i na testovima iz srpskog jezika. Gramatika je najslabija Dobojlijama, dok se s matematikom najviše muče đaci iz prijedorske regije.


Pokazali su ovo rezultati eksternog vrednovanja učeničkih postignuća, koje je prošle sedmice organizovano u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj.
Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da su na ovogodišnjem testiranju učenici iz srpskog jezika postigli srednji nivo znanja, a iz matematike nizak nivo. Ipak, i ovi rezultati, koji nisu sjajni, bolji su nego lani.
- S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj fazi, nama je najbitnije da se dobro savladaju procedure i uputstva kako bi škole spremno dočekale malu maturu koja će biti uvedena u završnim razredima - ističe Damjanović.
Ipak, dodaje, ne treba zanemariti ni rezultate testiranja, koje će svaka škola analizirati kako bi unaprijedila nastavu iz srpskog jezika i matematike.
Predsjednik Aktiva osnovnih škola na području Hercegovine Radan Popović kaže da su za najbolje rezultate njihovih malih maturanata zaslužni nastavnici, koji traže znanje.
- Držimo određeni nivo u znanju naših đaka, jer ih ne puštamo tek tako, odnosno, ne dajemo im olako dobre ocjene. Testovi su pokazali da naši đaci najbolje znaju i matematiku i srpski jezik, a njihovi uspjesi zapaženi su i prilikom upisa u srednje škole i na fakultete - ističe Popović.
On smatra da je iz mnogih predmeta neophodno izbaciti suvišno gradivo, jer nepotrebno opterećuje đake. Primjera za to je mnogo, a najviše ih ima u geografiji, istoriji i srpskom jeziku.
I dok su u Hercegovini ponosni na znanje đaka, u drugim regijama svoje slabije rezultate ne smatraju ozbiljnim problemom.
Predsjednik Aktiva osnovnih škola prijedorske regije Stevica Džogazović kaže da najlošiji rezultati njihovih đaka iz matematike u posljednje dvije godine ne znače da su oni mnogo lošiji u odnosu na učenike iz drugih regija.
- Kada je riječ o znanju učenika u Prijedoru nema nekih velikih odstupanja u odnosu na druge regije. U pitanju su samo nijanse. Matematika jeste teži predmet od ostalih, pa su zato i slabije urađeni testovi - rekao je Džogazović.
Svi predmeti iziskuju kontinuirano učenje, a ponajviše matematika, jer je ona, kako kaže Džogazović, specifična nauka.
- Obim gradiva iz matematike koji đaci uče u osnovnim školama iz trebalo bi da bude bolje prilagođeno njihovim potrebama - smatra Džogazović.
Ističe i da bi za bolje znanje iz matematike trebalo više pažnje da bude posvećeno dopunskim časovima.
- Kroz dopunsku nastavu đaci će lakše savladati gradivo - dodao je Džogazović.

Angažovano 2.200 nastavnika


Republički pedagoški zavod je 25. i 26. aprila ove godine stavio na provjeru znanje svih malih maturanata, i to iz matematike i srpskog jezika. Ovo je šesta godina kako se ta provjera sprovodi u eksperimentalnoj fazi, s tim da je prošle i ove godine organizovana u svih 187 osnovnih škola u RS.
- Za ovaj posao angažovano je bilo oko 2.200 nastavnika, direktora i stručnih saradnika - kazao je Predrag Damjanović.
Dragana Orlović/Glas Srpske