B78FDDB4-7BD6-4B81-922B-3ECCD79BA953.jpeg
Zemljotres ne ubija ljude, ubija ih loša gradnja, svjesni su Hercegovci. Hoće li zgrada izdržati, da li je brana sigurna samo su neka od pitanja stanovnika ove trusne regije čim zatrese.

"Boga mi strahota, strašno je to. Strah da čovjek ne zna ni kud će ni šta će", "Pomislim da se sruši na mene zgrada", "Taj prvi momenat je strah prvenstveno za djecu za nas pa onda kada se slegne se razmišlja o ostalom", kažu građani.

Ne brinite za branu, pogotovo onu veliku, Grančarevo, jasno poručuju oni koji prate njeno ponašanje. Milovan Bjelica iz HET-a za ATV kaže da uz pomoć savremene opreme prate stanje i ocjenjuju ga dobrim.

"One su projektovane i napravljene po standardima koji se primjenjuju za izuzetno trusna područja, to je takozvana seizmička kragna to je jedna zona armature koja se nalazi na vrhu brane koja služi da bi obezbijedila seizmičku stabilnost brane. Taj zemljotres ukoliko bi se dogodio on bi morao da bude toliko jak da bi oštetio svaku zgradu u Trebinju", kaže Milovan Bjelica, šef Službe za osmatranje i analizu ponašanja brane u HET-u.

Na statiku zgrada se stavlja veliki akcenat kažu oni koji ih projektuju u najjužnijem gradu.

"Da se predvidi dovoljna količina armature, odgovarajući betonski presjeci tako da objekat može bezbjedno da prihvati očekivano seizmičko opterećenje koje je daleko veće od ovoga koje mi doživljavamo u nekom proteklom periodu", kaže Vladimir Samardžić, projektant.

Od nedavnog zemljotresa Bilećani i Gačani i dalje zbrajaju štete. Na svu sreću nisu velike kažu za ATV načelnici i dodaju da su pretežno stradali stariji objekti.

"Do sada smo imali 21 slučaj prijavljen da je šteta na objektima. To su pretežno dotrajali i stariji objekti u kojima niko ne živi", kaže Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

"Nije bilo većih šteta uglavnom su štete bile na starim objektima. Imamo prijavljenih oko 50 šteta", kaže Ognjen Milinković, načelnik opštine Gacko.

Stariji objekti stradali su i u Ljubinju prije dvije godine. Posljedice se još osjete a štete još saniraju.

"Mi smo dosta toga sanirali, škola je odmah urađena, DZ je urađen. Ukupna šteta fizičkim licima i na stambenim objektima bila je procijenjena na preko 800.000KM. Mi smo do sada nadoknadili štetu u iznosu od preko 600.000 maraka", kaže Stevo Drapić, načelnik opštine Ljubinje.