Vojska Republike Srpske se u Odbrambeno-otadžbinskom ratu hrabro i časno borila – po uzoru na vjekovnu slobodarsku tradiciju i čast srpske vojske, vojevala je mnoge bitke i stvorila Republiku Srpsku, našu otadžbinu koja je garant ostanka i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.


Poručio je ovo večeras predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ Trebinje Saša Pešikan na svečanoj akademiji u Kulturnom centru, koja je u organizaciji ovog udruženja održana povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske.


U toj borbi, napomenuo je Pešikan, proliveno je mnogo krvi i dati su mnogi životi.

„Plaćena je užasna cijena, ali su je borci vojske i MUP-a Srpske platili kao jedan, hrabro i ponosno, boreći se za svoju zemlju, slobodu, porodicu, potomke i njihovu budućnost. Zato su svi oni, bez razlike – živi ili mrtvi, heroji Republike Srpske, koje trebamo i moramo poštovati, slaviti, sjećati ih se i učiti svoju djecu o njima i njihovoj borbi“, istakao je Pešikan.



Naš narod u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, dodao je on, spasilo je jedinstvo i to što smo svi bili braća i sestre, a što smo u godinama nakon rata – podijeljeni strankama, organizacijama i interesima – sve manje. Uz neslogu, nastavlja Pešikan, zatrovalo nas je i sjeme zaborava – pa smo zaboravili i na „istorijski veličanstven podvig stvaranja otadžbine, njene stvaraoce i cijenu koja je plaćena“.

„Ne dolazimo na pomene, obilježavanja i slavlja, ne spominjemo naše heroje, nema ih u knjigama, na tablama ulica i trgova“, istakao je Pešikan.


Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja Petar Vlatković kazao je da je Vojska Republike Srpske, svrstana u hercegovački, drinski, sarajevsko-romanijski, istočnobosanski i dva krajiška korpusa, časno izvršila svoj zadatak podnijevši na svom borbenom putu veliku žrtvu – 23.000 poginulih boraca.

„Vojska je najvećim dijelom uspjela da zaštiti stanovništvo, pa i posljednju godinu rata, kada je bila izložena i udarima regularne Hrvatske vojske i NATO pakta i bila prisiljena da napusti dio teritorije zapadnokrajišnih opšina – omogućila je izvlačenje civilnog stanovništva braneći im odstupnicu“, istakao je Vlatković.


Za Dejana Bodirogu, predsjednika Udruženja veterana trećeg odreda Specijalne brigade policije, 12. maj je dan ponosa – jer je dio generacije koja je stvarala Srpsku, tuge – što je taj zadatak plaćen velikom cijenom, ali i razočarenja – što smo zaboravili one koje nikad nismo smjeli zaboraviti.

„Razoračenja – što se ni danas, 23 godine nakon rata, ne zna ko su bili heroji Vlaštice, Huma, Vukovića, Mareve Ljuti, Bobanskih brda, Ivanovog krsta, i mnogih drugih uporišta gdje su se slomili zubi armiji Hrvatske, koja nas je napadala sa najelitnijim svojim brigadama. Bili smo grad koji se branio i odbranio od jedne države. Nažalost, i danas oni koji su nas napadali više cijene naše herojstvo od nas samih“, kazao je Bodiroga.


U kulturno-umjetničkom programu akademije nastupio je hor „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ pod dirigentskim vođstvom Stojanske Gudelj, učenici Muzičke škole Trebinje, recitatori i izvođači izvornih pjesama, te trebinjski gimnazijalci koji su na sceni izveli dramatizaciju priče „Todorov san“ Ratomira Mijanovića.





Izvor:RT