Parastosom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a u Istočnom Sarajevu, obilježeno je 28 godina od osnivanja Osmog ilidžanskog odreda, Brigade specijalne policije Republike Srpske. 24 pripadnika ovog odreda dala su život za Republiku Srpsku

Navršilo se 28 godina od kada je mladost neustrašivo stala u odbranu srpske Ilidže na jednom od najtežih ratišta, jugozapadnom sarajevskom.

- Mi smo svoj ratni put započeli kao specijalna jedinica srpske stanice milicije Ilidža i ti momci iz Ilidže i Vojkovića su ubrzo nakon svog formiranja prikupili u svoj sastav najbolje i najhrabrije ljude od Hadžića, Rajlovca, Vogošće, Ilijaša, Zenice - podsjetio je Branislav Okuka, ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Zaustavljajući nebrojene napade muslimanskih formacija, bez uzmicanja izgarali su do posljednjeg daha i kapi krvi u odbrani srpskih ognjišta i stvaranju otadžbine. Život su položila 24-orica najboljih.

Aleksandra Mijanović, kćerka poginulog borca Miroslava Mijanovića, zahvalila se saborcima svog oca koji i poslije 28 godina od tih događaja održavaju sjećanje na njihovu žrtvu, što djeci poginulih boraca daje snagu i uvjerenje da to nije bilo uzalud.

Stizali su gdje god je trebalo - specijala sa Srpske Ilidže i Vojkovića bila je prepoznatljiva od Trebinja do Novog Grada. Kažu, nema zone odgovornosti Vojske Republike Srpske na kojoj nisu bili, zajedno sa drugim odredima specijalne policije koji su bili stacionirani širom Srpske.

Okuka ističe da je sa Osmi odred bio jednih od najelitnijih i da su ga takvim činili borci koji su vojevali za srpsku otadžbinu s ove strane Drine.

Dejton ih je, kao i većinu sarajevskih Srba, raselio širom Republike Srpske i svijeta. Ipak, gdje god bili, poručuju veterani Osmog odreda specijale koji su se poklonili sjenima poginulih i upokojenih saboraca, Srpska im zavjet ostaje.