Preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” danas je obilježilo krsnu slavu- Ilindan. U crkvi Svetog proroka Ilije na Bilećkom jezeru služena je liturgija nakon čega je obavljen i slavski obred.

Bila je ovo prilika da se sumira godina koja je za ovo preduzeće bila izuzetno teška.

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ se u svojih 51. godinu rada trenutno nalaze u najlošijem periodu – proizvode 46 odsto u odnosu na plan, imaju oko deset miliona KM manjka u poslovanju, zbog čega je na gubitku cijela Elekstroprivreda Republike Srpske, dvije lokalne zajednice- Trebinje i Bileća, ali i cijela Republika Srpska- kaže rukovodstvo preduzeća.het-gubici.jpg

Razlog za ovakvo stanje je havarija koja se početkom januara ove godine desila u Platu u Hidroelektrani Dubrovnik u kojoj su smrtno stradala tri radnika. Od tada preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" radi sa umanjenim kapacitetom, jer u dubrovačkoj hidroelektrani ima jedan agregat koji od dana havarije nije u funkciji.

- Mi imamo samo nezvanične informacije da je u toku čišćenje posljedica havarije, a da će nakon toga biti sanacija postrojenja. Po našim saznanjima, vitalna oprema, odnosno agregati nisu ugroženi –kaže Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET.tamindzija-ilija.jpg

On kaže da u HET očekuju da će polovinom avgusta dobiti zvanične informacije. Nadaju da bi postrojenje u Dubrovniku moglo da bude vraćeno na mrežu do oktobra. Koliki je gubitak zbog ovog problema najbolje govori to da HET u Dubrovniku proizvede dvije trećine električne energije.

- U ovom momentu imamo minus u poslovanju oko deset milina KM i to uvažavajući činjenicu da smo sve troškove sveli na minimum. Naši su problemi objektivne prirode i mi na to ne možemo da utičemo poslovnim potezima. Ako se Hidroelektrana Dubrovnik vrati na mrežu do početka oktobra, naš manjak prihoda biće do 20 miliona maraka – ističe Tamindžija.

Osim manjka prihoda u HET, manjak je i u kasama grada Trebinje i opštine Bileća koje od ove hidroelektrane dobijaju zakonsku naknadu za potopljeno zemljište. Procenjuje se da će godišnji manjak u opštinskim kasama biti po dva miliona konvertibilnih maraka.

Takođe, u prvih pola godine u RS uvezeno je čak 141 odsto više električne energije nego u istom periodu prošle godine.

- Ovo je praktično najteži period od puštanja u rad "Hidroelektrane na Trebišnjici" prije 51 godinu. Prije dvije godine smo imali hidrološki najsušniju godinu od kako se mjere hidrološki podaci rijeke Trebišnjice, a ove godine smo bez HE u Dubrovniku – napominje Tamindžija.

Kaže da je otežavajuća okolnost to što Rudnik iTermoelektrana „Gacko“ nije bilo na mreži tri mjeseca zbog kapitalnog remonta.

– Tako ni ERS nikada nije imala situaciju da duži period praktično u sistemu nema dva postrojenja – dodaje Tamindžija.

Cijela „Elektroprivreda RS“ nema viškove električne energije zbog ove situacije, ali i zbog trenutno sušnog perioda, već samo podmiruje potrebe domaćih potrošača, objašnjava Tamindžija.

Direktor preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" Gordan Mišeljić potvrđuje da je ova godina za preduzeće finansijski izuzetno teška- najteža do sada. Naglašava da uzrok tome nije bilo kakav faktor iz Republike Srpske nego isključivo havarija koja se desila u Hidroelektrani Dubrovnik.gordan miseljic.jpg

Nijedan rok za početak rada elektrane u Platu nije realan. Zbog blokade, nivo vode u akumulaciji “Bileća”, petnaest metara je iznad plana. Elektroprivreda Srpske i HET uradili su rebalans do kraja godine, i planove za više potencijalnih režima rada i ispuštanja vode iz hidroakumulacije. Sa ovim nivoom,kažu, ne smiju da čekaju jesenje kiše.

"Bez obzira na nagomilane probleme i komplikovanu situaciju realizacija kapitalnih projekata neće biti zaustavljena"– poručio je Gordan Mišeljić.

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" često je na “udaru” kritika. Neke su osnovane neke ne . U nekim segmentima menadžment sigurno može da radi drugačije i bolje. Međutim, ono što svi u Trebinju i Hercegovini znaju, bilo da jer riječ o kritičarima ili ne, jeste da je ovo preduzeće i njegovo rukovodstvo uvijek uz stanovnike Trebinja i Hercegovine onda kada je nekome pomoć neophodna.

Pomažu i finansijski, u skladu sa mogućnostima, ali i na druge načine. Vozila Hidroelektrana na Trebišnjici uvijek su dostupna onima koji zbog bolesti treba da odlaze na liječenja u druge medicinske ustanove . I, bez obzira na velike finansijske probleme u kojima se preduzeće nalazi rukovodstvo nalazi načine da pritekne u pomoć stanovnicima ovog kraja. Poručuju da u tom dijelu njihovog funkcionisanja neće biti promjena.