U srpskom povratničkom naselju Željuša u Mostaru počelo je bušenje bunara za vodu, a sve radove izvodi i finansira preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“
Riječ je o donaciji HET-a vrijednoj više stotina hiljada maraka, s obzirom da će radovi biti izvođeni u svim srpskim povratničkim naseljima u Mostaru gdje to bude potrebno.

Direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija obećao je da će mašina za bušenje bunara i ljudstvo biti u Mostaru dok bude potrebe za tim.

U dijelu naselja Željuša, gdje su danas počeli su radovi na prvoj bušotini, ne postoji gradski vodovod, a mještani su se za vodu snalazili na razne načine.

Mještani kažu da ovakvu investiciju sami nisu mogli priuštiti, jer metar bušenja košta oko 140 KM, a u nekim dijelovima voda se pronalazi tek na 100 metara.

Siniša Dabić iz čijeg dvorišta je danas počela akcija kaže da će svima ova donacija mnogo značiti, jer će ljudima olakšati i unaprijediti život.

„Ovdje će se bušiti 80 do 90 metara, što bi morao da sam ja radio platiti oko 10.000 KM. Za takvu investiciju malo ko od povratnika ima novca“, kaže Dabić.

Mještanin Željuše Goran Radović kaže da je ova donacija velika stvar za povratnike koji se bave poljoprivredom i žive od toga.

„Ova donacija će biti korisna za navodnjavanje jer smo se do sada snalazili na razne načine. Ovaj dio nije pokriven gradskim vodovodom i zahvaljujemo se HET-u na pomoći“, rekao je Radović.