B1A35EBE-8517-4716-A999-F5D2164DFEB4.jpeg
Preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ proslavilo je krsnu slavu – Ilindan. U crkvi Svetog proroka Ilije na Bilećkom jezeru služena je liturgija i lomljen slavski kolač, u prisustvu zaposlenih, ali i velikog broja vjernika. Liturgiju je služio sa sveštenstvom sveštenik Aleksandr Šmanja, koji se poslije liturgije prisutnima  obratio  prigodnom besjedom.

20FF0E41-FA55-413D-8C78-5D3EAD3596EC.jpeg

Slava preduzeća idealna je prilika da se sumiraju rezultati u prethodnoj godini, kao i ono što je urađeno u tekućoj. Iz HET-a su poručili da su zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovoj godini, koju su obilježile brojne investicije, kao i mnogo povoljnija hidrološka godina u odnosu na prethodnu. 

Prema mišljenju izvršnog direktora za proizvodnju i tehničke poslove Ilije Tamindžije , “Hidroelektrane na Trebišnjici”  će ove godine ostvariti prihod kakav nije u pola vijeka dugoj istoriji ovog preduzeća, a sve zahvaljujući dobro hidrologiji i pogonskoj spremnosti.

„Pored odličnih rezultata, ovo je i godina velikih investicija. Jedan dio investicija smo već završili, kao što je zatvoreni bazen i šetalište na izvorištu Vrelo oko, sekundarnu mrežu za vodosnabdijevanje tehničkom vodom,a radovi na mostu na budućoj velikoj obilaznici teku planiranom dinamikom i biće završeni u prvoj polovini naredne godine“, naglasio je Taminidžija.

Kao najznačajniji projekat  za Hercegovinu ali Republici Srpskoj, izdvojio je početak nastavka radova na izgranji HE „Dabar’’, što je obilježilo ovu godinu.

BDF90DCB-425A-492C-BB39-C35BFA68A895.jpeg

 

Izvršni direktor za upravljanje sistemom  HET-a, Milan Mitrović, istakao je da je do sada proizvedeno 820 gigavat časova električne energije.

,,Plan je da se ove godine proizvede 1200 gigavat časova, što jeste ambiciozno, ali smo dokazali da mi to možemo. Mi smo do sada proizveli 60 odsto od ukupnog godišnjeg plana. Maksimalno smo angažovani, a slijedi nam i godišnji remont u septembru mjesecu’’, objasnio je Mitrović.

Osvrćući se da prošlu godinu, Mitrović je rekao da je prethodnu obilježila velika suša, što u 2023. godini nije slučaj. U prilog tome govori i podatak da je trenutna kota Bilećkog jezera 384,45 metara što je šest metara iznad planiranog, što ne čudi, s obzirom  da je do sada u slivnom području rijeke Trebišnjice palo 1000 litara  kiše po metru kvadratnom.

37AD4AEF-A13A-4442-959C-E1AD9389A67E.jpeg

Iz preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“, zaključili su da podatak da su do sada proizveli 820 gigavat časova električne energije, što je 60 odsto od  godišnjeg plana, da je kota Bilećkog jezera šest metara iznad planiranog, potvrđuje da je HET garant stabilnosti elektroenergetskog sektora  Repulike Srpske.