Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ za sedam mjeseci ove godine proizvele su 850 gigavat-časova električne energije, dok je za cijelu prošlu godinu proizvedeno 620 gigavat-časova, što govori da će ova godina biti veoma uspješna, rekao je danas direktor preduzeća Gordan Mišeljić, povodom krsne slave HET - Ilindana.



Milješić je istakao da u prvih šest mjeseci ove godine HET ostvario 2,4 miliona KM dobiti i veću količinu električne energije proizvedene mimo plana u vrijednosti 10 miliona KM, koja će biti uračanuta u godišnji ekonomski bilans proizvodnje.
"Za razliku od prošle godine, koja je bila hidrološki najlošija od početka rada HET, ova godina je veoma dobra, spremnost agregata je maksimalna, nemamo problema sa opremom, a radnici uredno održavaju postrojenja. Ovo će biti izuzetno dobra godina za naš sistem", istakao je Mišeljić i dodao da je i kota Bilećkog jezera viša od planirane za ovo doba godine.
Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija rekao je da je do sada u projekat "Gornji horizonti" uloženo 80 miliona KM vlastitih sredstava HET-a.
"Raspisan je javni poziv za nastavak i završetak Hidroelektrane `Dabar`, na koji se prijavilo 19 svjetskih renomiranih energetskih kompanija, pa se nadam da će postupak izbora biti završen u najskorije vrijeme", istakao je Tamindžija.

On je podsjetio da, osim ovog najvećeg projekta, shodno uslovima iz vodoprivredne dozvole HET obavlja i druge projekte značajne za Trebinje i Hercegovinu.
"To je zatvoreni bazen u Trebinju koji je poodmakloj fazi, kao i radovi na Ćatovića kraku uz rijeku Trebišnjicu, a počinjemo i projekat rekonstrukcije vodovodnog sistema u Trebinju vrijedan oko tri miliona KM", rekao je Tamindžija.
On je naveo da osim višemilionskih projekata HET realizuje i manje projekte koji su od koristi mjesnim zajednicama, poput uređenja vodotoka uz korito rijeke Trebišnjice i puteva.
Povodom Ilindana - krsne slave HET lomljenje slavkog kolača obavljeno je na brani Grančarevo, a prehodno je u Crkvi Svetog Ilije na ostrvu u Bilećkom jezeru, služena Sveta liturgija.
Srna