Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ završilo je sanaciju dovodnog kanala za Pumpnu hidroelektranu /PHE/ "Čapljina", za šta je izdvojeno 690.000 KM bez PDV-a.Sanacija je počela u novembru 2016. godine i, osim povremenih popravki lokalnog karaktera, u ovaj objekat nije ulagano 43 godine.
"Konstantna eksploatacija, kao i održavanje, posebno u ratnom i poratnom periodu od 1992. do 1995. godine kada su nastale značajne destrukcije u koritu, kao i od 1995. do 2016. godine dovela je ovaj objekat u stanje koje je zahtijevalo sveobuhvatne sanacione radove zanatne investicione vrijednosti, da bi se priveo osnovnim namjenama", ističu u HET-u.
Cilj radova bio je, kako se navodi, obezbjeđivanje primarne vodoodrživosti, povećanje propusne moći i obezbjeđivanje kapaciteta objekta za transfer instalisanih protoka i proizvodnju električne struje, otklanjanje uskih grla, čime je povećana njegova ukupna propusna moć i smanjen rizik od plavljenja obradivih poljoprivrednih površina.

Iz HET-a napominju da će sa završetkom ovih radova biti smanjeni gubici vode iz korita koje je moguće koristiti za potrebe navodnjavanja.
"Izvršena je i sanacija i proboj pristupnih i servisnih puteva uz korito, da bi se osigurala nesmetana komunikacija i obezbijedili uslovi za izvođenje redovnog tekućeg održavanja, kao i čišćenje i stavljanje u funkciju armirano-betonskih pojila za stoku i njihova prenamjena za potrebe protivpožarne zaštite", kažu u HET–u.
Na dovodnom tunelu izvršeni su i drugi radovi sekundarnog značaja.
Izvođači radova bili su konzorcijum domaćih firmi, "Bejat plus" i "Apis" iz Trebinja.
SRNA