Trebinje grad s oko 31.000 stanovnika, povoljnog je geografskog položaja. Razvojni prioriteti toga grada su u privrednim, poljoprivrednim, kulturnim i turističkim potencijalima, a sve njihove potencijale i mogućnosti za ulaganja predstavit će uskoro na investicijskoj konferenciji.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kazao je Feni da okosnicu trebinjske privrede čini hidropotencijal, jer je Trebinje značajan proizvođač električne energije u cijeloj RS i to zahvaljujući sistemu hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, koji je izgrađen krajem 60-ih godina, a u koji se i danas kontinuirano ulaže.
"Samo sistemi na Trebišnjici godišnje proizvedu 25 posto električne energije od ukupne proizvodnje energije u RS-u. Osim energetike kao važne privredne grane, u Trebinju je razvijena industrija konditorskih proizvoda "Swisslion" i djelimično metalska industrija SL IAT", kazao je.
Gradonačelnik podsjeća da je Trebinje ranije bilo poznato i po tekstiloj proizvodnji. Međutim, zbog niske konkurentnosti u toj oblasti, usmjereni su na ruralni razvoj i povećanje poljoprivredne proizvodnje u okviru koje imaju potencijal za proizvodnju organske hrane, koja je posebno cijenjena na inozemnom tržištu.
Okolina Trebinja je pogodna i za proizvodnju različitih vrsta ljekovitog bilja, a njihov plasman je moguć u farmaciji, kozmetologiji i drugim proizvodnim oblastima.
"Posljednjih godina vinogradarstvo i medarstvo doživjeli su ekspanzivan razvoj, pa značajan broj trebinjskih proizvođača vina i meda plasira svoje proizvode i izvan naših granica. Zbog svih pozitivnih aspekata u poljoprivrednoj proizvodnji Grad Trebinje je početkom godine osnovao Agrarni fond, koji pruža stručnu pomoć lokalnim poljoprivrednicima i podršku kroz različite materijalne i novčane podsticaje", naglasio je.
U infrastrukturnom smislu, Grad Trebinje provodi niz projekata za unapređenje mreže puteva, sistema za vodosnabdijevanje, kanalizaciju i elektrifikaciju.
"Trenutno radimo na trajnom rješavanju problema vodosnabdijevanja na teritoriji grada i okoline. Radi se o višemilionskom projektu rekonstrukcije i izgradnje sistema za vodosnabdijevanje koji se finansira iz sredstava EIB-a i budžeta grada Trebinja. Po završetku svih projektnih faza, Trebinje će imati uredno i kvalitetno snabdijevanje vodom u svim visinskim zonama. Realiziramo i projekt rekonstrukcije prečistača otpadnih voda, a da bismo omogućili razvoj poljoprivredne proizvodnje u mjestima koja nemaju tehničku vodu planiramo nastavak realizacije projekta navodnjavanja Zubačkog platoa i Trebinjskog polja, te realizaciju projekta navodnjavanja obradivih površina u selima Ljubomir i Vrpolje", naglasio je.
Gradonačelnik Petrović kaže da su, u okviru kapitalnih investicija, započeli izgradnju nove zgrade vatrogasnog doma, a u planu je izgradnja zgrade palate pravde, južne gradske obilaznice "Aleksina međa - Petrina - Podgljivlje". Izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena "Abazovina" je također već počela, a očekuje se i početak realizacije projekta "Grad na Crkvini".
"I dalje smo intenzivno angažovani na projektu izgradnje grada sunca, koji je u toku a čijim ćemo završetkom dobiti niz različitih turističkih i privrednih sadržaja. U toku je i izrada projekta za poslovni objekt gradske tržnice, kao i projekta revitalizacije Starog grada u okviru kojeg je planirana kompletna revitalizacija infrastrukture i instalacionih mreža te obnova fasada na postojećim objektima", istaknuo je.
S obzirom na to da se Trebinje nalazi u primorskom zaleđu, turizam predstavlja važnu privrednu granu. Zbog sažimanja različitih kultura, oličenih u zaostavštini Austrougarske monarhije, istorijskim i kulturnim ostacima Otomanskog carstva i dugoj pravoslavnoj tradiciji, Trebinje nudi jedinstvenu priliku da udahnete multikulturni duh prošlosti u suvremenom ambijentu.
Hercegovačka gračanica na Crkvini, Stari grad s pogledom na nekad najveću ponornicu Trebišnjicu, koja je bila i inspiracija brojnim piscima i umjetnicima, pa i velikom pjesniku Jovanu Dučiću, nezaobilazni manastiri Tvrdoš, Zavala, Duži, izuzetno očuvano mediteransko gradsko jezgro, te brojni hercegovački restorani s domaćom gastronomskom ponudom su samo neka mjesta koja turisti rado posjećuju.
U okviru društvenog i kulturnog sadržaja, Grad Trebinje je pokrovitelj niz kulturnih manifestacija kao što su “Dučićeve večeri poezije”, smotra amaterskih pozorišta "Festival festivala", Festival mediteranskog filma, Trebinjska gitarijada "Mostok".

Ove godine Grad je prvi put organizovao manifestaciju "Zimzograd". Zbog svega toga bilježe značajan porast turističkih posjeta, a prema podacima JU "Turistička organizacija Grada Trebinja" broj turističkih posjeta u prethodnoj godini povećan je za 18 posto u odnosu na 2015. godinu.
"Turisti u Trebinje uglavnom dolaze iz Srbije, Grčke, Turske, Južne Koreje, Crne Gore, Velike Britanije", kaže gradonačelnik.
Petrović naglašava i to da je investicijska i razvojna politika Gradske uprave Trebinje usmjerena na saradnju kroz javno-privatna partnerstva i prekogranične suradnje za koje procjenjuje da su opravdane, održive i da otvaraju mogućnost zapošljavanja građana.
"Zbog toga u ovoj godini organizujemo veliku investicionu konferenciju u Trebinju, na kojoj ćemo u okviru tematskih panela predstaviti sve naše potencijale i mogućnosti za ulaganja. Očekujemo da će se pozivu na konferenciju odazvati brojni domaći i inostrani privredni subjekti i diplomate koji će, nadamo se, prepoznati prednosti ulaganja u Trebinju", poručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.
FENA