Pred granicom Bosne i Hercegovine, pretežno na njenom istočnom dijelu, dnevno čeka po skoro hiljadu migranata kako bi pokušali ilegalno ući u BiH i stići do zemalja Evropske unije.bih-migranti.jpg

Pokazuju to i operativni podaci Granične policije BiH, koji se danima nadljudskim naporima bore da spriječe njihov ulazak, najvećim dijelom iz pravca Srbije. No, napori se vode i da se spriječi ilegalni ulazak iz BiH u Hrvatsku.

Nakon što je prošle sedmice tokom vikenda spriječen ulazak više od 250 migranata, ova brojka se proteklih dana udvostručila, pokazali su podaci policijskih agencija.

Na taj način su demantovani navodi čelnika Ministarstva bezbjednosti BiH da je smanjen broj pokušaja ulaska migranata u BiH.

Dok Savjet ministara čeka nove zvanične podatke o ilegalnim migracijama za prvih sedam mjeseci, slika na terenu je više nego alarmantna. Granična policija je samo prvog dana vikenda spriječila ulazak više od stotinu migranata iz Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa… U dva dana vikenda spriječen je ulazak više od 300 migranata.

Na Graničnom prelazu Zvornik spriječen je ulazak 26 osoba, za koje nije bilo moguće utvrditi iz kojih su država, a nekoliko sati poslije na Graničnom prelazu Izačić spriječen je pokušaj ilegalnog prelaska državne granice prema Hrvatskoj. Čak 53 osobe spriječene se da ilegalno pređu državnu granicu. Ova brojka je iz dana u dan sve veća.

Operativni podaci pokazali su da je istog dana na Graničnom prelazu Bijeljina zatečeno pet državljana Iraka bez dokumenata. Graničari su imali pune ruke posla i na graničnim prelazima Velika Kladuša, Trebinje, Čajniče, Vinjani, Hum i Izačić.

Poseban problem graničarima prave i krijumčari. Samo u jednom danu spriječeno je krijumčarenje 13 državljana Pakistana, a krijumčari za prevoz migranata koriste čak i maloljetne osobe.

Utvrđeno je da za te usluge naplaćuju i do 400 eura po osobi.