doprinosi radnici.jpg

Doprinosi za socijalno osiguranje za jul ove godine nisu uplaćeni za ukupno 35.759 radnika u Republici Srpskoj, a samo mjesec ranije bilo je skoro 5.000 manje zaposlenih prema kojima poslodavci nisu bili izmirili te obaveze.

Podaci su ovo Poreske uprave Republike Srpske, gdje napominju da još nisu obrađene sve poreske prijave za jul ove godine.

Ipak, da su u porastu neizmirene obaveze pojedinih poslodavca potvrđuje broj radnika u junu ove godine, kada njih 30.979, prema evidenciji Poreske uprave, nije imalo uplaćene doprinose za socijalno osiguranje, prenosi "Glas Srpske".

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da se u Republici Srpskoj i dalje ne prepoznaje rad inspektora kada je u pitanju kontrola isplate plata, poreza i doprinosa, ali i samo sprovođenje Zakona o radu, kakav god, kako kaže, on bio sa svim svojim manjkavostima.

"Nemamo više ni izvještaje o izvršenim kontrolama inspektora, zato vjerujem da je mnogo veći broj radnika bez uplaćenih doprinosa nego što to prikazuju zvanični podaci. Treba imati na umu sve one zaposlene koji su prijavljeni na četiri sata, a rade po osam ili deset časova dnevno, dok su im porezi i doprinosi uplaćeni samo za ta četiri sata", naglašava Mišićeva.

Prema njenim riječima, problem sa isplatom plata i poreza i doprinosa prisutan je već godinama, ali se ništa bitno kada je riječ o tom pitanju ne preduzima.

"Radnici sve manje pokreću postupke da bi ostvarili svoja prava. Razlog za to je što ti postupci traju dugo. Mnogi, zatim, i ne znaju da im nisu uplaćeni doprinosi, već se susretnu sa tim problemom kada treba da budu penzionisani ili kada im zatrebaju usluge zdravstvenog sistema", upozorava Mišićeva.

Međutim, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da bi podatke o povećanju broja radnika za koje nisu uplaćeni doprinosi tretirao ipak kao neko kašnjenje od 15 dana ili mjesec, a ne kao generalno porast njihovog ukupnog broja.

"Evidentno je da nema stečajeva i nekih velikih blokada", napominje Trivić i naglašava da Poreska uprava ima dovoljno instrumenata da bi spriječila bilo kakvo neplaćanje poreza i doprinosa.

Inače, u Poreskoj upravi ističu da naplata javnih prihoda RS već godinama ima trend rasta, posebno kada je u pitanju naplata doprinosa za socijalno osiguranje.

"Samo u prvih devet mjeseci ove godine Poreska uprava RS je na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,038 milijardi maraka, što je za čak 215,1 miliona KM ili 12 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u svim segmentima javnih prihoda", naveli su u Poreskoj upravi.