Jedan Trebinjac juče je na popularnoj stranici OLX.ba ostavio oglas izuzetno zanimljive i duhovite sadržine. On naime prodaje kravu za koju kaže da je stara pet godina, da je jako je mirna i pitoma i pritom uopšte „nije zahtijevna za ishranu“ te da se, kako tvrdi, sa „bukvalno jednim kamionom marke TAM od dvije tone može prehraniti“ ovo domaće goveče.

Govece-1-696x496.jpg

Navodi se i da je krava „steona četiri mjeseca“ i da „zbog blage mediteranske klime i blizine mora najviše vremena provodi na otvorenoj ispaši kao i u većem dijelu Trebinjske regije i južne Hercegovine“.

Cijena krave je 4.000 KM, a s obzirom na kreativnost i duhovitost u opisu ne sumnjamo da će ovaj Trebinjac brzo pronaći kupca za svoje goveče.

Oglas je izazvao i mnoge šaljive komentare i pitanja koje možete pogledati na LINKU.

komentari.png

Hit oglas prenosimo u cijelosti i bez izmjena, sa stranica oglasnika OLX.ba:

„Prodajem domaću kravu rase Gatacko Busa Govedo staru pet godina života koja je stevana za hranu. Krava je domaćeg uzgoja i jako je mirna i pitoma pritom uopšte nije zahtijevna za ishranu tako da sa bukvalno sa kamionom marke TAM od dvije tone možete izimiti kravu . Takođe ona svaki dan je naučena da joj se daje napoj odnosno splacine koje ostaju u domaćinstvu od hrane koju ne pojedu ukućani iza ručka i večere sa mekinjama gdje je potrebna jedna salica mekinja na kantu otpadaka i naša krava pije sve splacine čak i svoju surutku koja ostaje iza sirenja mlijeka.
Veći dio dana zbog blage mediteranske klime i blizine mora naša krava provodi na otvorenoj ispaši kao i u većem dijelu Trebinjske regije i južne Hercegovine jer su ovdje blage i uglavnom tople zime sa malo snijeznih padavina sa ne tako čestim kišnim jesenima te toplim proljecem i vrućim ljetima.
Ona takođe zahtijeva da se goni na vodu da se napoji i to u jesen,zimu i proljeće po dva puta dnevno a,u ljeto i više puta dnevno i da joj se da soli jednom sedmično te drugih zahtijeva nema što se tiče uzgoja ove domaće krave.
Krava daje u najbolje vrijeme poslije telenja i sve đoke se ponovo ne oteli deset litara mlijeka gdje se krava prestaje musti mjesec dana prije telenja te je naučena da se vodi u konopu ili lancu te se može čuvati ili ostaviti u brdu ili na ledini i nije naučena da ide sa drugim kravama ali i to se može naučiti i jako je mirna i pitoma prilikom muze i ne trebaju da se daju splacine kada se muze.
Naša krava je steona četiri mjeseca i treba da se oteli u maju mjesecu ove 2020 godine, ali to ne uzimajte sa sto posto sigurnosti jer ja živim u Trebinju a,dok moji roditelji žive na Ivanici kod Dubrovnika gdje se krava nalazi i ista se može vidjeti svakog radnog dana i vikendom ali trgovinu vršimo po starom našem običaju ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dok srijedom i petkom ne prodajemo stoku i stajsko đubre pa se tako krava može kupiti i subotom i nedeljom.Nasa krava ima
lijepo i meko vime tako da je može musti svako i muško i žensko i staro i mlado pa čak i malo dijete.
Takođe krava je u potpunosti zdrava i pod stalnim nadzorom veterinara koji redovno obavlja veterinarske preglede na terenu u štali gdje se obavljaju sistematski pregledi i postupci vijestacke oplodnje o našem trošku o čemu postoji sva neophodna medicinska dokumentacija kod nadležne veterinarske stanice.
Sve dodatne informacije možete dobiti od mene putem interneta i na licu mjesta prilikom obilaska i razgledanja robe koja se prodaje po sistemu vidjeno kupljeno bez prava na vraćanje robe i povrata novca.
Kravu prodajem iz razloga što su mi roditelji stariji ljudi i što se na Ivanici ne može više držati stoka zbog brzine urbanizacije i nove stambene izgradnje kao turističkog mjesta u blizini Dubrovnika pa se zbog toga ubrzano razvija turizam i ugostiteljstvo te trgovina i usluge pa nam je opština Ravno Federacije Bosne i Hercegovine kojoj Ivanica pripada zabranila držanje domaće stoke.
Inače za ljude koji ne znaju naselje Ivanica se nalazi na magistralnom putu Trebinje-Dubrovnik i od Trebinja je udaljena 22 km i otprilike pola sata vožnje kao medjunarodni granični prelaz prve kategorije za putnički i teretni saobraćaj između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske članice Evropske Unije.“