Hitan apel Vladi, Njemačkoj potrebno 400.000 imigranata godišnje

Predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele uputio je hitan apel Vladi u Berlinu u kojem je upozorio da je toj zemji zbog nedostatka radne snage potrebno 400.000 imigranata godišnje, što je mnogo više nego proteklih godina.

"Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini će se smanjiti za 150.000. Narednih godina će biti mnogo dramatičnije", poručio je Šele za "Zidojče cajtung".

Prema njegovim riječima, Njemačka bi problem mogla da riješi ako obuči nekvalfikovanu radnu snagu i ako onima koji rade skraćeno radno vrijeme, a to u stvari ne žele, dozvoli da im radno vrijeme traje duže, ali prije svega ako dovede radnu snagu iz inostranstva.

"Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima-uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima", rekao je šef Agencije za zapošljavanje, prenosi Dojče vele.

Šele posljednjih dana konstantno ukazuje na lošu situaciju u obučavanju radne snage.

"Mnogi koji se obučavaju i poslodavci jednostavno se ne pronalaze", kaže Šele.

Upozorava da se taj trend sve više pogoršava, tako da je čak 31 odsto ljudi koji su se prijavili za obuku do sada bez radnog mjesta, dok je istovremeno, 40 procenata mjesta za obuku je nepopunjeno.