Nikšić - Foto: RTRS
Sutra se održavaju lokalni izbori u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. Ovi izbori izazvali su veliku pažnju javnosti u ovoj zemlji, jer su prvi nakon parlamentarnih održanih 30. avgusta prošle godine, a koji su doveli do odlaska sa vlasti DPS-a Mila Đukanovića.

Kao i Crnom Gorom i Nikšićem već tri decenije vlada Đukanovićeva partija, koja bi, prema procjenama analitičara, i u ovoj opštini mogla otići u opoziciju.

Birači u Nikšiću imaće priliku da glasaju za neku od šest ponuđenih lista. Kao i 30. avgusta prošle godine, očekuje se da će najveću bitku voditi dvije koalicije - "Evropski tim za Nikšić" sa Đukanovićevim DPS-om na čelu i "Za budućnost Nikšića", koju predvodi Demokratski front.

- Sada svi žele da pokažu svoju snagu jer je Nikšić velika opština i uvijek je bio interesantan, čak i kada su bile najredovnije političke okolnosti. Preko Nikšića vide kako stoje na državnom nivou. Ovaj put stepenica je podignuta malo više, a razlog su 30. avgust i promjena vlasti - pojašnjava Dragiša Janjušević, analitičar.

DPS bi i u Nikšiću, po ocjeni analitičara, nakon izbora u nedjelju, mogao otići u opoziciju. I to ne toliko zbog izbornog rezultata, već zbog partija, koje neće sa njima u koaliciju. S druge strane, procjene su da su dvije Koalicije – "Za budućnost Nikšića" i "Mir je naša nacija" najveći favoriti.

- Naš je prvi zadatak bio da koalicija "Za budućnost Nikšća" sama jača od koalicije koju predvodi DPS. Možemo sa sigurnošću da kažemo, po dosadašnjem toku kampanje i našem kontaktu sa građanima jer smo ušli praktično u sve kuće, da smo taj cilj već ostvarili - kaže Marko Kovačević, nosilac liste "Za budućnost Nikšića".

Momo Koprivica, nosilac liste "Mir je naša nacija" očekuje pobjedu i apsolutnu dominaciju s obzirom na, kako kaže, stepen podrške koju uživaju u javnosti i na to da njihova izborna lista izlazi u znatno širem obimu i znatno jačem formatu nego što je to bilo ljetos.

Građani Nikšića podijeljeni u očekivanjima.

Koalicija "Za budućnost Nikšića" dobila je i podršku političara iz Republike Srpske, a posebna podrška stigla je iz opština Hercegovine koje žele blisku saradnju sa ovim gradom.

Izbori u Nikšiću za Crnu Goru imaju još jedan važan aspekt.

U ovom gradu rođen je i predsjednik Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić, tako da nema sumnje da će javnost u Crnoj Gori izborne rezultate tumačiti i kao političko odmjeravanje snaga najviših funkcionera u zemlji.

Do sada je Nikšić bio tvrdo uporište Đukanovićeve partije, a hoće li to i ostati znaće se nakon zatvaranja biračkih mjesta.