Hoće li morski plodovi na evropskoj trpezi biti iz laboratorije

Najveća evropska grupa za promet smrznute hrane i proizvođač ribljih štapića "Birds Eye", gigant "Nomad Foods" udružio se s američkom kompanijom "BlueNalu" kako bi napravili morske plodove koji se uzgajaju iz ćelija u laboratoriji.

Predstavnici kompanije "Nomad Foods", koja je takođe vlasnik robnih marki Findus, Iglo, La Cocinera i Green Cuisine, kažu da je cilj komercijalizacija morskih plodova uzgojenih od živih ćelija kako bi se zadovoljila rastuća potražnja i podržali napori za očuvanje dugoročne održivosti riba na planeti, javlja Rojters.

Kompanije "Nomad Foods" i "BlueNalu" sarađivaće i na istraživanju tržišta i potreba potrošača da bi se procijenilo šta je neophodno za dobijanje odobrenja od regulatornih tijela i šta bi mogle da budu nove poslovne i proizvodne mogućnosti u Evropi.

Stari kontinent je najveći uvoznik morskih plodova u svijetu, a njegovi građani konzumiraju tri puta više morskih plodova nego što proizvedu.

"Važnost održivosti nikada nije bila očiglednija, a uloga tehnologije u zadovoljavanju ovih potreba se ubrzava", rekao je izvršni direktor kompanije "Nomad Foods" Stefan Dešemeker.

Postupak koji je razvila kompanija "BlueNalu", podrazumijeva da se ćelije mišićnog vlakna, masnoće i vezivnog tkiva uzimaju od riba, a zatim hrane u posebnim uslovima kako bi se umnožavale.

Potom se oblikuju u porcije plodova mora na način koji je uobičajen u prehrambenoj industriji. Nema genetskih modifikacija.

"Nomad Foods", koji posluje i proizvodi na 14 tržišta širom Evrope, najveći je svjetski otkupljivač održive ulovljene ribe.

Stručnjaci kompanije "BlueNalu" rade na razvoju više proizvoda od plodova mora, ali dobijenih od ćelija u laboratoriji.

Fokus je na vrstama ribe i morskih plodova koji se češće uvoze, teško ih je uzgajati, njihov fond u prirodi je prepolovljen, ili su ugrožene izlovljavanjem, ili sadrže povećanu količinu zagađivača iz životne sredine.