Doxik snsd.jpg

Iako je lider SNSD-a, Milorad Dodik, prije tačno godinu dana javno saopštio ideju o promjeni imena Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Snaga naroda, snaga države, za sada se nije mnogo uradilo na realizaciji iste.

– Za skraćenicu SNSD mi smatramo da je to ''snaga naroda, snaga države'', ne samo da je to naziv stranke. Možda ćemo čak i tragati za tim da u narednom vremenu promijenimo naziv i da ostane ista skraćenica, da se SNSD zove Snaga naroda snaga države – SNSD. Tako da ćemo ući u neku vrstu reforme – naveo je Dodik 5. novembra prošle godine.

Ipak, na stranačkom kongresu, odžanom zadnjeg dana septembra ove godine u Doboju, na kojem je Dodiku produžen predsjednički mandat koji suvereno drži još od 1996. godine, SNSD nije otvarao pitanje promjene imena. To je potvrdio za „Glas Srpske“ zamjenik predsjednika najvećeg poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica, ali i dodao kako pomenuti prijedlog ima smisla.

- Za promjenu imena je potrebna izmjena Statuta, a na nedavnom saboru stranke ostalo je dosadašnje ime. Ideja predsjednika SNSD-a da se ono promijeni u Snaga naroda, snaga države+ je moguće i dalje aktuelna. SNSD jeste u početku profilisana kao stranka socijaldemokratske orijentacije, ali i dalje se zalaže za neke od najvažnijih ciljeva ovog ideološkog pravca, a to su prava radnika, solidarnost prema socijalno ugroženim, ulaganje u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, infrastrukturu i uopšte u sve što donosi dugoročnu korist za društvo i dobrobit za sve građane – kaže naš sagovornik.

On je potom obrazložio i šta je dovelo do toga da se razmišlja o novom nazivu.

- Kako je socijaldemokratija izrasla u specifičnim istorijskim uslovima, tako i danas SNSD prati izazove sa kojima se suočava Republika Srpska, prati puls naroda i kreira politike za optimalan razvoj društva i privrede. SNSD se tako sve više profiliše kao stranka koja gaji suverenizam u odnosu na globalizam, čuvajući autonomiju i nadležnosti Republike Srpske, ali i developmentizam, u smislu korištenja svih razvojnih potencijala koji mogu omogućiti rast privrede, a onda i socijalna davanja. Prateći narodnu volju u kreiranju politika i jačajući Republiku Srpsku kao državu, može ime Snaga naroda, snaga države imati smisla, a da se zadrži postojeća skraćenica SNSD – zaključio je Mazalica.

Politički analitičar Nebojša Tojagić kaže za „Glas“ kako vjeruje da bi rebrendiranje SNSD-a bilo dobar potez za pomenutu stranku.

- Ako vidimo Vučićevu ideju Narodnog pokreta za državu onda je logično da se nešto slično desi i na prostoru Republike Srpske i da se pronađu mehanizmi za još bolju uvezanost dva pokreta ili stranke sa obje strane Drine. Promjena imena ne bi nosila sa sobom neke rizike jer do izbora ima još dovoljno vremena da ime uđe u uvo birača, a ideje su odranije poznate – kaže naš sagovornik.

Tojagić dodaje i da promjena imena ima smisla i zbog toga što se SNSD značajno transformisao u odnosu na svoje početke.

- Socijaldemokratija, koju nose u imenu, nije više u prvom planu. SNSD je otišao nekim drugim putem, skrenuo značajno udesno – poručio je Tojagić ali i konstatovao da ideologija na našim prostorima odavno nije kriterijum na osnovu koga će se neko opredjeliti da glasa za neku političku partiju.

Već mijenjali ime

SNSD je već jednom mijenjao ime, ali je korekcija bila minimalna. Naime, u martu 1996. osnovana kao Stranka nezavisnih socijaldemokrata pod pomenutim imenom je djelovala do 2002. godine, kada postaje Savez nezavisnih socijaldemokrata, nakon spajanja sa Demokratskom socijalističkom partijom.