Bogoslovi 1.jpg (979 KB)

Hor Karlovačke bogoslovije priredio je večeras svečani koncert u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, povodom velikog jubileja 230 godina postojanja Karlovačke bogoslovije Svetog Arsenija Sremca.

Jovan Stojanović, profesor Crkvenog pjevanja je rekao da je večeras pjevalo 12 učenika Karlovačke bogoslovije, koji su izveli duhovne i rodoljubive pjesme.

„Blagoslovom episkopa sremskog Vasilija, a na inicijativu rektora Karlovačke bogoslovije mr Jovana Milanovića, hor Karlovačke bogoslovije krenuo je da obilježava jedan veliki jubilej najstarije srpske bogoslovske škole koji broji 230 godina. Krenuli smo uoči praznika Blagovijesti Presvete Bogorodice i zahvaljujući blagoslovu episkopa ZHiP Dimitrija imali smo čast da nas dočeka gostoljubivo bratstvo manastira Žitomislić, na čelu sa igumanom Danilom Pavlovićem. Tamo smo učestvovali u prazničnoj radosti slave manastira. Zahvalni smo Bogu na ovom danu, što smo imali priliku da sa vama podijelimo ono što najbolje znamo, a to je da pjevamo Gospodu i da proslavljamo naš srpski rod. Nakon Trebinja idemo u Herceg Novi, zatim u Budvu i Podgoricu, a u nedjelju završavamo koncertom u Prijepolju“, naveo je Stojanović.

Bogoslovi 2.jpg (1.06 MB)

Učenik petog razreda Karlovačke bogoslovije Milan Pantić kaže da su kroz vježbu sa profesorom dostigli nivo koji se ne razlikuje puno od profesionalnih horova.

„Pored duhovnog repertoara koji pjevamo i koji ste čuli, imamo i etnički dio gdje pjevamo razne rodoljubive pjesme – 'Srbin sam ja', 'Otadžbino', koje predstavljaju srpski narod u, da kažemo, najboljem svjetlu. Zalaganjem rektora Karlovačke bogoslovije pjevali smo u Nici u Francuskoj, u Budimpešti i svakako ćemo nastaviti i dalje da putujemo, kako bismo u najboljem svjetlu predstavili Karlovačku bogosloviju“, dodao je Pantić.

Bogoslovi 3.jpg (965 KB)