U Nevesinju je danas obilježeno 29, odnosno 27 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane u odbrambeno-otadžbinskom ratu i dane kada je uz hrabrost i odlučnost naroda i vojske odbranjeno Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska.

Predstavnici vlasti, boračkih organizacija i brojni građani Nevesinja odali su počast palim borcima služenjem pomena i polaganjem vijenaca i cvijeća na lokalitetu Spomen kosturnice u naselju Grozd. Potom je služen pomen i položeno cvijeća kod spomenika komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, a nakon toga i pomen i polaganje cvijeća kod centralnog spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu slobode.

Vijence su položili ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Boško Tomić, Ilija Tamindžija, Ljubiša Krunić i Maksim Skoko ispred delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik Skupštine Republike Srbije Dejan Stošić, načelnici opština istočne Hercegovine, delegacija Trećeg pješadijskog puka Republike Srpske te brojne boračke organizacije.

Ministar Milunović je podsjetio da je odbrambeno oslobodilački rat bio dugotrajan , iscrpljujući i stradalnički za srpski narod ali i nametnut.

„Mitrovdanske ofanzive su bile napad na jednu relativno malu Nevesinjsku brigadu i to je jedna od najvećih bitaka kojom je sačuvana čitava Hercegovina. Oni nisu imali namjeru da napadnu i zauzmu Nevesinje nego čitavu Hercegovinu“, rekao je Milunović.

Smatra da protivnici ni 1992. ni 1994. nisu imali nikakvu istorijsku pouku čim su udarili na Nevesinjsku brigadu.

„U strategiji vojnog ratovanja je potrebno osigurati tri prema jedan za uspjeh, a njima nije uspjelo ni 10 prema jedan da probiju linije hrabre Nevesinjske brigade. Poučeni tim primjerom Hrvata Muslimani s 1994. pokušali na drugačiji način i lukavo ubaciti u pozadinu svoje jedinice u namjeri da centre Nevesinjske brigade onesposobe ali im nije pošlo za rukom. Potpuno su desetkovani“, rekao je Milunović.

Ranko Prodanović, komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade je rekao da se i nakon 29 godina osjeća ponosno i ozareno što je jedinica kojom je komandovao i Nevesinjska brigada izvršili svoj ratni zadatak i odbranili i Nevesinje i istočnu Hercegovinu.

„Osjećam se jako tužno jer cijena koju smo platili je bila velika. Ko zna koliko bi još imali srećnih porodica da te 1992. i 1994. godine najbolji i najhrabriji sinovi naše brigade nisu poginuli u odbrani i stvaranju Republike Srpske. To jutro je osvanulo kao i danas sa kišom kao vremenskom pojavom i kišom granata, ali borci opredijeljeni da brane nisu pomišljali da se povlače. Moramo biti i srećni i ponosni što smo bili pripadnici Nevesinjske brigade i što smo dali značajnu ulogu u stvaranju Republike Srpske koju moramo i dalje čuvati i braniti“, zaključio je Prodanović.

Načelnik opštine Nevesinje Milensko Avdalović je rekao da su tih dana na sve strane bili smrt i pogibija, ali da se odlučno stalo na branik Republike Srpske i da je najveća zasluga za tu odbranu zasluga boraca i oficira, ali i cijelog stanovništva Nevesinja.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Boško Tomić rekao je da su Srbi uvijek napadani na vjerske praznike, pa tako i 1992. i 1994. godine u Nevesinju.

„ Hrabri Hercegovci su uspeli da to odbrane. Kada je narod složan onda nas niko ne može pobijediti. Ta sloga će nam trebati i sada kada smo pritisnuti sa svih strana i kada se sve obrušilo na Republiku Srpsku. Pozivam na jedinstvo da Srpska nastavi svojim putem ne dirajući ništa i ne tražeći tuđe, već samo naše, ono što su borci stvorili to nećemo dozvoliti da nam se uzme“, rekao je Tomić.

Vojo Gušić iz Boračke organizacije Nevesinje rekao je da su pomješana osjećanja na ovaj dan. Pozvao je političare u Srpskoj na mir dostojanstvo i slogu da se očuva ono za što su krvarili borci.

„Ne smije biti nikakvih podjela. Republika Srpska mora biti što jača i ekonomski ali i složna da boračka organizacija bude jedan faktor mira i da se sluša glas boraca a ne da nas spominju samo kada su izbori“, zaključio je Gušić.