Kamioni preduzeća iz Republike Srpske koji prevoze robu u Italiju i iz te države zaustavljeni su u Hrvatskoj što može nanijeti veliku štetu privredi Srpske, izjavio je danas Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.Blagojević je Srni rekao da se usložnjava situacija u vezi sa uticajem virusa korona na privredu Srpske.kamioni-srpska-hrvatska.jpg

- Prema informacijama koje smo dobili od preduzeća koja se bave transportom robe, vozači kamiona su zaustavljeni u Hrvatskoj. Kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima sa robom koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku - istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, blokada prevoza stvara ozbiljan problem koji bi mogao da eskalira i nanese štetu domaćoj privredi jer je Italija drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske.

- Mnoga naša preduzeća fokusirana su na poslovanje sa Italijom - kaže Blagojević.

Ocijenio je da je prostor za djelovanje u vezi sa problemom sa kojim se suočavaju prevoznici sužen s obzirom na to da je to odluka druge države.

- Pitanje je koliko se može reagovati, ali mi ćemo o ovom problemu obavijestiti sve nadležne institucije - istakao je Blagojević.

Dodao je da su zbog širenja virusa korona širom Evrope u Srpskoj najviše pogođene privredne grane prevoz i turizam, ali da se ta situacija sve više odražava i na ostale sektore, a posebno kada je riječ o poslovanju sa Italijom.