Hrvatska granica - Foto: TANJUG
Hrvatska bi mogla da bude uklonjena sa britanske liste sigurnih destinacija, nakon što su u toj zemlji registrovani slučajevi virusa korona uvezeni iz Hrvatske.

Britanski list Gardijan navodi da će britanska vlada vjerovatno ukloniti Hrvatsku sa spiska i zbog velikog porasta broja novozaraženih.

Ako ta mjera bude usvojena, svi koji u Veliku Britaniju uđu iz Hrvatske moraće da budu u 14-dnevnom karantinu.

Donošenje te odluke očekuje se danas, a ako se to desi, biće pogođene hiljade britanskih turista koji trenutno borave u Hrvatskoj.

Gardijanu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biobezbjednost identifikovali određene slučajeve virusa korona koji su u uvezeni u Britaniju iz Hrvatske.

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno, ni gdje, ali je utvrđeno da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnom nivou kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španije, prije nego što je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

Podsjetimo, velika prašina digla se u Hrvatskoj nakon odluke Austrije da stavi tu zemlju na listu nebezbjednih za putovanje zbog virusa korona.

Istovremeno je portparol slovenačke vlade za Kovid-19, Jelko Kacin, rekao da će danas staviti Hrvatsku na crvenu listu, odnosno, odrediti rok za povratak njezinih državljana iz Hrvatske kako bi izbjegli obvezujući karantin.

Svi koji od petka nadalje budu išli u Hrvatsku na odmor čeka karantin od 14 dana nakon povratka. Oni koji su trenutno na godišnjem odmoru u Hrvatskoj, mogu se vratiti kući do kraja vikenda, bez obaveznog karantina.

Juče je bio najgori dan za Hrvatsku od početka epidemije novim virusom korona. U razmaku od 24 sata zabilježeno je čak 219 novih slučajeva zaraze. Dvoje je preminulo.