Granični prelaz (foto: bljesak.info / ilustracija) -
Putnici koji su iz Srbije i BiH tokom posljednja dva dana pokušali da uđu u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrepljen dokumentacijom, vraćeni su sa granice u svoju zemlju, piše Jutarnji list.

To je, kako se navodi, rezultat pooštravanja mjera na graničnim prelazima sa Srbijom i BiH, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih nedjelju dana.

Za Jutarnji list to je potvrdio ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović, koji je rekao da su pojačane kontrole na tim granicama i da se striktno kontrolišu propisane mjere.

- Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo sprovoditi intenzivnije kontrole. Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju - rekao je Božinović.

On je naglasio da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinila prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema Srbiji i BiH zasad se još ne razmišlja.

I dalje su na snazi mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u izuzetnim situacijama i putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodložni lični razlog (odlazak na sahranu) ili ako imaju poslovni razlog ili je njihov dolazak u ekonomskom interesu Hrvatske u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje, prenosi Tanjug.