U Hrvatskoj je potvrđeno još deset zaraženih virusom korona, što je ukupno 99 slučajeva, potvrđeno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.mjere-hr.jpg

Od ponoći Hrvatska je zabranila ulazak u zemlju svima, osim svojim državljanima i stanovnicima EU.

Kamionima koji prevoze robu prema Bosni i Hercegovini ulaz iz Hrvatske dozvoljen je samo na graničnom prelazu Gradiška.

Od danas je u Hrvatskoj obavezno pridržavanje protivepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja, prenose hrvatski mediji.

Stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Protivepidemijske mjere koje se nalažu su: zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet lica na jednom mjestu, te obustava rada u djelatnosti trgovine, osim prodavnica prehrambenih i higijenskih artikala, pijaca i ribarnica, apoteka, poljoprivrednih apoteka i pekara.

Dozvoljen je i rad benzinskih pumpi, kioska, hemijskih praonica, zatim prodavnica ortopedskih i drugih pomagala, dječije opreme, hrane za životinje, te distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija.

Obustavljen je rad svih kulturnih djelatnosti /muzeji, pozorišta, kina, biblioteke, čitaonice/, kao i održavanje izložbi, revija i sajmova.

Zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, kao i sva sportska takmičenja i treninzi, te rad teretana, sportskih centara.

Obustavljen je i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima - frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni, te rad auto-škola i škola stranih jezika, kao i vjerska okupljanja.