Dodik: Zakon o kleveti biće usvojen uskoro - Glas Srpske

Kvalitetna javna rasprava mogla bi da otkloni nedoumice oko uvođenja krivičnog djela kleveta u Krivični zakonik Republike Srpske. Slažu se u tome i političari i akademska zajednica. To je pravno pitanje, treba se razgovarati.

"Akademska zajednica će svakako sa stavom, ali prije svega, želim da kažem da ćemo konsultovati stručnjake iz te oblasti, prije svega, pravne oblasti", kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Dekan Fakulteta za bezbjednost sjeća se vremena kada su za klevetu bile predviđene i zatvorske kazne. Sada ne trebaju ali medijski porostor, smatra, treba urediti. I lično je podnosio tužbe za klevetu, 12 godina čekao da se završi sudski proces koji je dobio.

"To koliko sam trpio ja i moja porodica svjedoči i jedna izjava moje kćerke koja je rekla da mrzi jednu telviziju. Kada nekog klevećete neosnovano to se ne održava samo na onog o kome je riječ već i na čitavu njegovu porodicu", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci. 

Akademska zajednica u Republici Srpskoj spremna je da odbrani slobodu javnog govora i nije zatvorena na tom planu, kaže resorni ministar. U javnoj raspravi posebnu pažnju treba obratiti na dio koji se odnosi na medije, poruka je Željke Cvijanović. 

"Mediji treba da budu slobodni, to ne može biti neograničena sloboda. Ne želim da to bude pogrešno protumačeno. Ukoliko želite da nekome nanesete ljagu, povrijedite njega, privatnost, porodicu, uradite nešto drugo i da to prođe tek tako. Svi smo živa bića, treba kvalitetno razgovarati, napraviti kvalitetnu javnu raspravu", kaže Željka Cvijanović, predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH.

Ministar pravde je ranije poručio da ne postoji nijedan vid cenzure koji bi proistekao iz kriminalizacije klevete, niti je u pitanju vršenje pritiska na medije ili ograničavanja slobode govora. Podsjetio je da su uvreda i kleveta krivično djelo u svakoj drugoj državi Evropske unije. Ranije je i predsjednilk Republike Srpske rekao da će javna rasprava otkloniti sve nedoumice i da oni koji iznose istinu nemaju zbog čega da brinu.