BANjALUKA - Veliki broj đaka banjalučkih osnovnih i srednjih škola, kao i učenici OŠ “Branko Ćopić” iz Prijedora odazvao se humanitarnoj akciji “Čep za hendikep” koju je pokrenulo Udruženje oboljelih od epilepsije RS, sa ciljem da reciklažom prikupljenih plastičnih čepova i flaša obezbijede novac za neko ortopedsko pomagalo koje će donirati Zavodu za fizikalnu medicinu u rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Akcija je pokrenuta sredinom marta i traje do 15. juna, a na ovaj način djeca su razvila empatiju, ali i pokazali da vode računa o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije RS i majka djevojčice koja boluje od ove bolesti Jelena Borić za “Glas Srpske” kaže da su ovom akcijom uspjeli da probude kod djece svijest o pomoći onima kojima je potrebna.

- Osim ekološke svijesti, želimo da podstaknemo osjećaj i empatiju prema slabijima od sebe, a naši članovi oboljeli od epilepsije su takvi. Prvo im je potrebna empatija, a onda i pomoć. Cijena plastike je simbolična u firmama koje rade otkup, ali ipak smo srećni što su se djeca odazvala i pokazala humanu stranu - kazala je Borićeva.

Ona ističe da bi voljeli nešto slično da organizuju i na jesen, što će raditi u dogovoru sa Fondom za zaštitu životne sredine.

- Mogli bi više da unaprijedimo ovu akciju. Prevoz je jedan od problema, jer bi bio skuplji nego sama vrijednost plastike. U zapadnim zemljama, ali i okruženju to funkcioniše na visokom nivou, a akcija “Čep za hendikep” i u Srbiji se pokazala kao pun pogodak - rekla je Borićeva, dodajući da bi dobro bilo da se proširi na kompletnu Srpsku.

Da je altruizam prisutan kod najmlađih potvrdili su i đaci prijedorske OŠ “Branko Ćopić”. Učiteljica i pokretač ove akcije u Prijedoru Branka Gajić rekla je za “Glas Srpske” da je prezadovoljna zalaganjem đaka.

- Odazvali smo se sa željom da djeca osjete šta znači pomoći drugima, a posebno je važno to razvijati kod đaka u današnjem vremenu. Svake sedmice smo pravili malo takmičenje ko će više donijeti čepova, pisali smo na tabli imena djece i koliko je ko donio, tako da je to među njima bilo dobro prihvaćeno - rekla je Gajićeva.

Najvažnije je, kaže ona, da su djeca shvatila koliko je humanost važna.

- Na sve načine smo prikupljali čepove. Od skupljanja u prirodi, pa do čepova od njihovih sokova. Akciju sprovodimo od početka drugog polugodišta, tako da smo se angažovali da što više pomognemo, a učešće su uzela skoro sva odjeljenja kao i područna odjeljenja u Gomjenici - rekla je Gajićeva. S obzirom da Udruženje oboljelih od epilepsije nije imalo prevoz, Gajićeva je sama odvezla čepove u Banjaluku.

- Kada sam ih predala osjećaj je bio nevjerovatan - rekla je Gajićeva.

Zahvalnost

Jedan od članova Udruženja oboljelih od epilepsije Davor Vukosavljević rekao je da su već zaprimili puno vreća sa flašama i čepovima.

- Zahvaljujemo svim osnovnim i srednjim školama jer su se đaci zaista potrudili. Zahvalni smo djeci jer su pokazali da vole svoje gradove, ali i što su iskazali solidarnost - rekao je Vukosavljević.