U Trebinju je danas obilježen Dan Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu prošlo oko 6.000 boraca, a 266 je dalo živote za Srpsku.

Dan Trebinjske brigade obilježava se kao znak sjećanja na 13. jul 1992. godine kada je, uz velike napore i požrtvovanost boraca, uspješno slomljena neprijateljska ofanziva i Trebinje odbranjeno od napada vojske Hrvatske.

trebinjska- brigada.jpg

Parastos  za poginule borce u Spomen-kapeli  Svetog cara Lazara u krugu nekadašnje trebinjske kasarne služio  je episkop  Zahumsko- hercegovački i primorski Dimitrije, a potom su u spomen-sobi  i  na Spomenik braniocima Trebinja položeni vijenci.

Vijence su položili Luka Petrović, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predstavnici boračkih organizacija, Grada Trebinja, Policijske uprave Trebinje, Udruženja "Nasljeđe".

Na svečanoj akademiji, koja je održana u Kulturnom centru, poručeno je da hrabri borci Trebinjske brigade nikada ne smiju da budu zaboravljeni, pogotovo oni koji su dali živote za našu republiku Srpsku.

Nekadašnji komandant Trebinjske brigade Slavko Žarković rekao je da je ova brigada branila front dužine oko 80 kilometara i da su je činili pošteni i hrabri borci.

"Trebinjska brigada  je ponos svima  njen i hrabri borci  treba da budu uzor"- poručio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

“ To što mi uživamo u slobodi treba da zahvalimo onima koji su ostavili živote u Trebinjskoj brigadi, ali i onima koji su ratovali. Oni su tada bili jedinstveni i mi danas treba da ih slijedimo u miru, da budemo jedinstveni i složni i da koračamo naprijed, da održimo Trebinje i Republiku Srpsku –“ rekao je Ćurić.

Predsjednik Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga kaže da se nada da će se okupljati i narednih godina  kako bi se očuvalo sjećanje na ove hrabre ljude.

Dan Trebinjske brigade koji se obilježava svake godine način je da se svima koji su se izborili za našu slobodu kažemo da ih ne zaboravljamo.

Ipak, čini se da , čim ovaj dan prođe, sve zasluge ovih ljudi okupljenih danas, ali i svih koji nisu bili tu, posebno onih koji su živote ugradili u temelje naše Republike Srpske  nekako padnu u zaborav. Sve do narednog 13. jula i novog, zvaničnog, prisjećanja.

A, ovi, uglavnom osjedjeli  junaci, zaslužuju da sa pijetetom govorimo o njima i da nikada ne zaboravimo da su zbog naše slobode i mira, žrtvovali svoj život, godine, mladost. Da su mnogi propustili priliku da se školuju, napreduju, da svojim porodicama doprinesu još više i bolje.

I danas oni ponosno prošetaše kroz grad koji su branili i odbranili i omogućili nam da uživamo u svojim domovima i na svojoj zemlji.

Nisu se obazirali na činjenicu da među nama, ovdje u Trebinju, ima onih koji su početkom devedesetih godina  odlučili da napuste Trebinje iako su bili obavezni da ostanu i da ga brane. Taj zadatak i obavezu prepustili su drugima  koji su uspješno i časno odradili svoj posao.

Odbranili su i  njihove roditelje, porodicu, domove.

Zbog toga bi trebalo da imaju ,makar, poštovanje. Ne jednom u godini dana, nego stalno.

Hrabrim borcima Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu časno izvojevali slobodu i mir za sve nas redakcija portala TrebinjeDanas poručuje- hvala vam junaci!