C68E0B7F-0976-42B6-87EE-0948AE438329.jpeg
Sve zemlje regiona, pa i Republika Srspka, pripremaju se uveliko za početak ljetnje turističke sezone, dok im najveću glavobolju zadaje nedostatak radne snage.

Već je ustaljena praksa da Hrtvatska ovaj problem riješava uvozom radne snage, te da veliki brojTrebinjaca odlazi na sezonski rad u Dubrovnik.

Dok se dubrovački ugostitelji raduju početku nove turističke sezone, sa problemom odliva radne snage suočavaju se svi ugostitelji u našem gradu.

Da već nekoliko godina Trebinje ima problema sa pronalaženjem radne snage, potvrđuje Veselin Savić, direktor područne Privredne komore Trebinje.

,,Nedostaje radnika ne samo u sektoru ugostiteljstva nego i u građevinskom i u drugim sektorima. Jedan od razloga jeste odlazak radnika u Dubrovnik, ali sa nedostatkom radne snage borimo se i van ljetne sezone’’ objašnjava Savić.

A šta je dovelo do ovakve situacije i zbog čega se sve veći i veći broj sugrađana odlučuje na sezonski rad u Dubrovniku?

Porazgovarali smo sa Milicom, koja radi kao šanker u jednom dubrovačkom kafiću. Ona nam je rekla da će joj ovo biti treća sezona da radi, te da je prezadovoljna uslovima, koje su joj ponudili.

,,Od smještaja, hrane, radne dozvole do plate, sve mi je obezbjeđeno. Platu koju zarađujem ovde, ne bi mogao niko da mi ponuditi u Trebinju, a imamo i dobar bakšiš. Opet kad imam slobodno upalim auto i za pola sata sam kući sa svojom porodicom’’ sa zadovolstvom objašnjava Milica.

Ima i onih koji svaki dan putuju iz Trebinja u Dubrovnik, kako bi otišli na posao. Jedan od njih je i Aleksa, koji nam kaže je da mu gužva na granici i ustajanje ranije ne predstavlja problem, jer zaradi odličan novac, te mu se kako kaže, na kraju dana isplati.

,,Nije mi problem da ustanem ranije i putujem svaki dan. Radim na plaži, imam slobodno vrijeme i da se okupam u moru i sunčam. Zadovoljan sam platom I uslovima, tako da i kada su gužve na granici ljeti, izdrži se.’’ naglašava Aleksa .

Manjak radne snage, velike plate koje iskusni radnici traže da bi ostali, te manjak iskustva kod mlađih radnika, samo su neki od problema sa kojima se susreću vlasnici ugostiteljskih o objekata u Trebinju, pogotovo u ljetnjem periodu.

Nameće se pitanje zbog čega vlasnici ne povećaju plate svojim radnicima kako bi ih zadržali na taj način?

,, Veliki problem imamo sa radnom snagom. Konobari sa iskustvom, koji su radili dugo kod mene otišli su u Dubrovnik,te je teško naći kvalitetnog radnika. Tokom zime im dam dobru platu, ali tokom sezone ne mogu da im ponudim više’’, požalio se vlasnik kafića u Starom Gradu.

Ovaj ugostitelj je dodao da pored toga što dolazi do odliva radnika iz Trebinja, dosta radnika iz okruženja dolazi sada da radi u naš grad, tako da se on ne boji za ovu sezonu.

Provjerili smo i kako se kreću cijene rada u Hrvatskoj.

Kad je riječ o plati u prosjeku, očekivana mjesečna neto plata za sezonski posao iznosi 1.307 evra neto, što je šest posto više u odnosu na prošlu godinu. U Hrvatskoj natraženiji su poslovi sobarice, konobara i šankera.

Mjesečna primanja, naravno, zavise i od vrste posla

  • konobari u prosjeku očekuju mjesečnu platu od 1.408 evra
  • kuvari bi za svoj rad hteli minimalno 1.482 evra
  • sobari mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 evra
  • recepcionari smatraju da bi za svoj rad trebalo da dobiju minimalno 1.259 evra
  • prodavci u prosjeku očekuju platu od 1.105 evra
  • skladištari u sezoni očekuju 1.050 evra
  • pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 evra.

Visoke plate za Trebinjce, koji rade u Dubrovniku, pružaju im lagodniji život. Odlazak trebinjskih radnika u Dubrovnik spriječio odlazak u zemlje zapadne Evrope,što ukazuje da ti ljudi se vraćaju kući i novac uglavnom troše u Trebinju, odnosno, Republici Srpskoj. Sa druge strane i dalje je prisutan problem sa odlivom radne snage i nemogućnosti da ugostitelji zadrže kvalitetne radnike.

Trebinjski ugostitelji su poručili da i pored prepreka, spremno dočekuju predstojeću turističku sezonu, te da očekuju da će 2024. godina biti rekordna po broju turista.