Atraktivna i izazovna trka karića Karotrc 2018 okupila je u Herceg Novom blizu 40 takmičara, odnosno 24 jednosjeda i 12 dvosjeda, koji su pokušali da se za što bolje vrijeme spuste 700 metara dugom trasom od Gradske kafane do gradske luke Škver.



Trku su u dvojcu, van konkurencije, otvorili potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Miloš Konjević i organizator iz NVO Maškare, Ivan Peulić.
Najbrži takmičar je Albert Tomić i njemu je pripalo 100 eura, drugo mjesto i 50 eura pripalo je Borisu Šćekiću, a treće i nagrada od 30 eura, Iliji Kovačeviću.


U kategoriji dvojca najbrži par bio je Dragomir Radomirović i Mitar Svilanović. Oni su osvojili i 200 eura, drugi par bio je Željko Stamenković i Ognjen Vujčić, s nagradom od 100 eura, a treće mjesto zauzeli su Gligo Mandić i Mladen Medigović, sa osvojenih 50 eura.




Za pobjednika u pojedinačnoj kategoriji, Alberta, prva trka karića u Herceg Novom je svojevrsni povratak u djetinjstvo, izazov i druženje.
– Prelijepo je bilo. Karić smo pravilii kod Bojana Cicaka u radionici 15 dana. Uz rad i trud isplatilo se. Ali u ovome ima dosta i sreće. Loše drvo zna da pokvari stvar, pa su se mnogi prevarili. Konkurecija je bila dobra. Najproblematičnija mi je bila ova završna krivina kod kontejnera ispod Forte Mara. Tu je bilo gusto jer je ispred nje dobar zalet, oko 200 m – kazao je Tomić.
Nagrade su, pored pobjednika dobili i Neđeljko Radomirović kao najstariji takmičar, Marijan Bezjak za najatraktivniju vožnju.
Najljepši karić imali su Vuksan Stamenković i Dejan Babović, a za najiteresantnije ime proglašen je karić “Baba ga vozila” kojim je upravljao par Stefan Bakica i Goran Gojković.Jedina žena koja je učestvovala na prvom Kartorcu je Dijana Waldfogel.


Najsporiji takmičar bio je Miloš Milošević iz Trebinja, koji je kao utješnu nagradu dobio lenju pitu i suvenir u obliku kornjače.


Za Stamenkovića je učešče u trci karića želja da se ožive autentični događaji, poput picigina. Trebalo im je, kaže, pet dana da naprave “bolid”. Najosnovniji su kuglageri, dobra osovina, od dobrog bukovog ili hrastovog drveta, malo mašte i to je to.
Najgrade učesnicima uručio je predsjednik Opštine, Stevan Katić.
Po riječima organizatora Ivana Peulića, čitava manifestacija prošla je u najboljem redu. Uoči trke dvoje takmičara je odustalo, pa je u pojedinačnoj kategoriji nastupilo 24 karića, a u kategoriji dvojaca 12.
– Prezadovolojan sam organizacijom i trkom. Sve je prošlo s anđelima i onako kako smo planirali. Svi takmičari su zadovoljni, a i Novljani, kojima se zahvaljujem, jer su došli u velikom broju, sponzorima i medijima – poručio je Peulić.
Prva trka karića u Herceg Novom Karotrc 2018 organizvana je u okviru zvaničnog programa 49. Praznika mimoze.






Radio Jadran/Trebinje Danas