Predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske i zvanično su uputili inicijativu Savezu opština i gradova Republike Srpske da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči.

goran-savanovic-stud-rs-29112019.jpg

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS obećao je da će o ovoj inicijativi već početkom narednog mjeseca biti razmatrano na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS.

U Republici Srpskoj u oblasti trgovine zaposleno je 47.000 radnika i u ublasti usluga 13.000 radnika što ukupno čini oko 22% od ukupnog broja zaposlenih.

Po statističkim podacima prosječna neto plata u oblasti trgovine je u septembru 2019. godine iznosila 711,00 KM što je 37,5% potrošačke korpe. Međutim oko 50% radnika u trgovini prima platu 450,00 KM na koju je dodat minuli rad i prevoz pa se te plate kreću od 500,00 do 550, 00 KM.

Uslovi rada u trgovini su jako teški i fizički i psihički. Radi se dosta prekovremeno bez naknade. Od radnika se traži mnogo veći učinak od mogućeg i tako svaki dan.

Rad u smjenama, noćni rad neobezbjeđeni objekti i bez video i bez fizičkog nadzora. Ukidanje rada nedjeljom i nerad trgovina u dane republičkih i vjerskih praznika ne može uticati na pad prometa i ukidanje radnih mjesta kako to iznose poslodavci.

Sve što nam treba umjesto u sedam možemo kupiti u šest radnih dana. Statistika je pokazala da je najveći promet u prodavnicama petkom, a da se nedjeljom ostvaruje tek oko 50% prosječnog dnevnog prometa.

Ovakva inicijativa provodi se i u zemljama u okruženju a poslednji primjer je Crna Gora koja je zabranila rad trgovina nedjeljom.

S obzirom da Gradonačelnici i Načelnici donose Odluke o radnom vremenu objekata u dane praznika i nedjeljom, sindikat se obratio Savezu opština i gradova RS sa inicijativom:

*da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili u prvoj fazi ograniči,

*da se rad u dane Republičkih i drugih praznika utvrđenih Zakonom o praznicima strogo zabrani, ispoštuje zakon i da se ne izdaju dozvole za rad kako ko poželi. Uvažavajući životno važne potrebe građana to može biti jedan Dom zdravlja, jedna apoteka i slične neophodne institucije.

* da se u svim jedinicama lokalne samouprave vrši kontrola rada u navedene dane i da se svi nepoštovaoci žestoko sankcionišu.