Nekoliko trebinjskih doktora pokrenulo je proces nostrifikacije diploma, kako bi se javili na konkurse koji se po treći put raspisuju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, piše Dubrovački vijesnik.


U ovoj hrvatskoj regiji potrebi su ljekare za timove od Čilipa do Ploča i Blata na Korčuli.


U prva dva konkursa niko se nije javio.


Vijesnik je kontaktirao direktoricu trebinjskog Doma zdravlja, ali niko od zaposlnih iz ove ustanove za sada nije pokazao interes da radi u Dubrovniku.


“Nisam čula da je iko iz moje ustanove tražio nostrifikaciju diplome, premještaj ili ima namjeru otići i gdje, pa i u Dubrovnik. Ne samo da nemamo problema s brojem doktora, nego ne uspijevamo zaposliti sve koji ovdje traže posao. Evo, i osobno bih se uključila da se u Dubrovniku zaposle ljudi s biroa koji mi se javljaju. Neke doktore povremeno uspijevamo zaposliti na zamjenu zbog bolovanja“, kaže Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja u Trebinju, iznenađena dubrovačkim problemima i potražnjom za doktorima u Trebinju.


Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u 2018. godini bila je 857 konvertibilnih maraka, a kolika je doktorima, direktorica Drašković ne otkriva. Kaže tek kako je ipak prilično veća od prosjeka.


Strukovni sindikat doktora medicine RS-a prije mjesec dana upozorio je tamošnjeg ministra zdravstva kako ljekari masovno raskidaju ugovore u svojim zdravstvenim ustanovama zbog odlaska u iinostranstvo zbog niskih plata, piše Dubrovački vijesnik.


“Na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske nalazi se 1.286 medicinskih sestara i tehničara, 48 s visokom stručnom spremom, te 108 ljekara opše prakse. Od toga, u Trebinju je prijavljeno čak 20 nezaposlenih doktora te 164 medicinske sestre“, navodi Zoran Elek, portparol tog zavoda.


Izvor: Hercegovinapress