Petnaest godina u manastiru Žitomislić kod Mostara, monaško bratstvo predvodi iguman Danilo Pavlović.


Njegov trud i rad u protekih deceniju i po, ne samo na obnovi pravoslavnih hramova u dolini Neretve, nego i na uspostovljanju dobrih odnosa sa pripadnicima drugih religija, nedavno je za međureligijski dijalog, nagrađen priznanjem "Večernjakov pečat".
Kao tek zamonašeni mladić stigao je iz Vršca u Hercegovinu, u manastir Tvrdoš 1999. godine. Nedugo potom dolazi u srušeni Žitomislić i sa bratstvom i svima koji su pomagali obnovu svetinje, radi i gradi manastir iz pepela.
"Mislim da nisam ništa posbno uradio, nego sa samo radio svoj posao, odnosno poslanje koje nas Jevanđelje uči i koje nam crkva daje u zadatak", kaže iguman Danilo.
Već 15 godina je iguman Žitomislića, koji je postao mjesto dobrodošlice ne samo za pravoslavne, već i za sve druge. A to je pravi blagoslov na mjestu i u vremenu opterećenom sjećanjima na sukobe, rat, razaranja.
Za njega kažu da je čovjek iz naroda koji dobro komunicira sa sve tri konfesije, što je važno na tom području.
Prije 15 godina arhimandrit Danilo bio je jedini pravoslavni sveštenik od Konjica do Čapljine, a svi hramovi bili su srušeni. Danas ima desetak sveštenika i gotovo sve crkve su obnovljene. Duhovna podrška povratnicima mnogo znači, a priznanje za igumana -ponos i čast.
On ističe da treba biti otvoren prema svima i voljeti svakog čovjeka. To je način da se opstane, ne samo tu gdje su vjere i narodi izmiješani, nego svuda gdje ljudi žive, poručuje iguman Danilo.


RTRS