Ikona Majke Božije sa Maslinske gore u Jerusalimu, u kojoj su ugrađene čestice relikvija iz Svete zemlje, stigla je jutros u crkvu Svetog proroka Ilije u Trebijovima, gdje je u slavu izuzetnog dara i blagoslova služena sveta liturgija.

Ikona je poklon hadži Dragana Zelića, iza kojeg su brojna putovanja u Svetu zemlju - ali i praksa da relikvijama sa tih hodočašća daruje naše hramove.

IMG_2472.JPG (743 KB)

Sa velikom grupom hodočasnika iz Srbije, njih više od osamdeset, Zelić je jutros pohodio crkvu na Trebinjskim brdima da bi uručio dar, nakon čega su svi zajedno sa parohijanima učestvovali u bogosluženju.

Istu crkvu prošle godine darivao je i krstom iz Svete zemlje, a kako sam ističe – za sve je zaslužno višegodišnje prijateljstvo sa Dušanom Jokanovićem i njegovom porodicom.

IMG_2486.JPG (365 KB)

„Iz tog prijateljstva i mojih čestih dolazaka u Trebinje rodila se ideja da se ovdje donose krst iz Svete zemlje koji je nošen Ulicom stradanja na Veliki petak. Onda smo riješili i jednu ikonu da poklonimo ovoj crkvi. Njihov je izbor bio da to bude ikona 'Pomoć u smrtnim opasnostima' koja se nalazi u ruskom manastiru Vaznesenja na Maslinskoj gori, na mjestu gdje se sam Gospod i vaznio“, kazao je Zelić.

U kopiju ikone sa Maslinske gore, napominje Zelić, ugrađene su velike svetinje - kao što su čestice kamena Groba Gospodnjeg, zatim groba Majke Božije, djelić vate kojom patrijarh uoči spuštanja Blagodatnog ognja čisti ploču Groba, čestica mavrijskog duba, latica sa plaštanice koja se na Svetom grobu iznosi na veliki petak...

IMG_2481.JPG (315 KB)

Prigodne poklone i zahvalnicu darodavcu „za bratsku ljubav i poseban doprinos duhovnoj obnovi sela“ u ime crkvenog odbora i parohijana u Trebijovima uručio je Dušan Jokanović.

Domaćini iz Trebijova u parohijskom domu priredili su za goste iz Srbije trpezu ljubavi.

IMG_2493.JPG (324 KB)