Novi šampion Balkana u biciklizmu u vožnji na hronometar je reprezentativac Srbije Ognjen Ilić koji je sjajnom vožnjom ulicama Trebinja eliminisao konkurenciju.biciklizam-trebinje.jpg

On je 20 kilometara u borbi sa štopericom prevezao za 24,22 minute, što je za minut i dvije sekunde brže od Kipranina Aleksandrosa Macangosa, te Grka Militidisa Đanucosa koji je zakasnio minut i 28 sekundi.

-Drago mi je što sam uspio da opravdam ulogu favorita koja mi je dodijeljena zahvaljujući rezultatima ove sezone. Ranije sam osvojio 21. mesto na Evropskom prvenstvu i 24. na Svjetskom takođe u hronometru, tako da sam prezadovoljan sezonom. Staza i cjelokupan ambijent u Trebinju su mi odgovarali, ali nažalost neću moći da učestvujem u drumskoj trci jer prekosutra ujutru imam obaveza na fakultetu, pa se odmah vraćam kući - rekao je Ilić, koji je vozio prosječnom brzinom od 50 kilometara na čas.

Najbolji predstavnik BiH bio je član BSK Nektara Davor Tubić koji je završio na 12. mjestu u konkurenciji 15 seniora.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Grkinja Varvara Fasoi, dok je bronzu reprezentaciji BiH u juniorskoj konkurenciji donio Husejin Selimović.

Veliki broj građana Trebinja kao i mališana koji su se takmičili u dječijim trkama uveličali su svečano otvaranje prvenstva. Sve reprezentacije dobile su aplauze, a najjači su dobili reprezentativci Srbije.

- Izuzetna nam je čast što smo domaćini prvenstva, a posebno mi je drago što je veliki broj naših sugrađana napravio lijep ambijent i siguran sam da smo poslali lijepu sliku u svijet. Ovo je i sportski i turistički događaj, koji je nadam se, samo početak naše saradnje sa Biciklističkim savezom Republike Srpske. Imamo potencijal da budemo biciklistički centar ovog dijela Evrope i učinićemo i sve da to postanemo u skorijoj budućnosti. Ovakvi događaji podižu i svijest građana koliko je sport zdrav i neophodan, naročito važan za najmlađe - rekao je prvi čovjek najjužnijeg grada Srpske Mirko Ćurić.

Direktor Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja zahvalio se domaćinima na svemu što su učinili da prvi dan prođe u najboljem redu.

Sutra je na programu drumska trka takođe u svim kategorijama, a start je u „Gradu Sunca” u 12 časova. Ulicama Trebinja biće voženi krugovi, a cilj je u Svetosavskoj ulici oko 15 časova.