Ilija Rabota proglašen za najboljeg guslara Republike Srpske
ZVORNIK - Član Guslarskog društva "Starina Novak" sa Pala Ilija Rabota osvojio je prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na Festivalu guslara Republike Srpske, održanom u Zvorniku.

Prema ocjeni žirija, drugo mjesto pripalo je Milošu Paroviću iz Guslarskog društva "Nevesinjska puška" iz Nevesinja, a treće Slavku Goranoviću iz Guslarskog društva "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće.

U ekipnoj konkurenciji, prvo mjesto osvojilo je Udruženje guslara i epskih pjesnika "Tešan Podrugović" iz Gacka, drugo mjesto Guslarsko društvo "Starina Novak" sa Pala i treće Guslarsko društvo "Nevesinjska puška" iz Nevesinja.

U takmičarskoj konkurenciji učestvovalo je oko 60 guslara iz Republike Srpske, dk su gosti Festivala bili predstavnici guslarskih društava iz Srbije i Crne Gore.

Pobjednik Festivala Ilija Rabota rekao je Srni da je zadovoljan osvojenim prvim mjestom.

"U ovakvoj konkurenciji biti prvak je nešto veliko. Na Festivalu su učestvovali vrhunski guslari, a biti prvi među njima je uspjeh koji se rijetko ostavaruje u guslarskoj karijeri", rekao je Rabota.

On je istakao da se samo radom može ostvariti vrhunski rezultat, te dodao da je osvajao još nagrada, ali da mu je ovo najveća.

Predsjednik Saveza guslara Republike Srpske Boško Golijanin rekao je da je zadovoljan brojem i kvalitetom učesnika, kao i organizacijom Festivala guslara, čiji je domaćin bio grad Zvornik.

"Svi nagrađeni guslari zaslužuju osvojena mjesta koja im je žiri dodijelio", rekao je Golijanin i izrazio zadovoljstvo brojnošću publike koja je pratila Festival guslara.

Golijanin je zahavlio gradonačelniku Zvornika Bojanu Ivanoviću na podržci Festivalu i u ime Saveza guslara Republike Srpske uručio mu na poklon gusle.

Festival guslara Republike Srpske počeo je 2. juna kvalifikacionom audicijom na kojoj je učestvovalo šezdesetak guslara.

U polufinale je prošlo 30 guslara, kao i 10 sa prošlogodišnjeg finala, koji su po svom plasmanu imali pravo direktnog učešća bez audicije.

Nakon finalnog takmičenja, na kome je sinoć učestvovalo 20 guslara, proglašeni su najbolji guslari u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Savez guslara Republike Srpske osnovan je 1993. godine na Palama. U Savezu je aktivno 17 društava koja broje oko 250 do 300 guslara, sa tendencijom porasta svake godine.