Ukupna primanja izabranih zvaničnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu Federacije BiH u posljednje četiri godine iznosila su 35,8 miliona KM.poslanici bih-plate.jpg

Podaci su ovo CIN-ove baze podataka, u kojoj se nalaze primanja izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH od decembra 2014. do juna 2018. godine i Parlamentu Federacije BiH od januara 2015. do avgusta 2018. godine.

Dakle, na dva parlamenta, koja broje 247 političara, u navedenom periodu potrošeno je više od 35,8 miliona KM, navedeno je u bazi.

Od toga je nešto više od 25,4 miliona KM potrošeno na plate zvaničnika, dok je ostali novac utrošen na naknade i dodatke koje imaju.

Milion KM potrošeno je na topli obrok, 4,7 miliona KM na paušal, 1,2 milona KM na naknadu za odvojeni život, te 1,4 milona KM na smještaj.

Izabranici su u istom vremenskom pariodu potrošili oko 773.000 KM na prevoz, 193.000 KM na otpremninu, dok je 250.000 KM potrošeno na regres.

Oko 34.5000 KM potrošeno je za korištenje vozila, dok su 4.572 KM koštale jubilarne nagrade.

Podsjećamo, prosječna plata državnih poslanika u ovom periodu bila je 4.580 KM, a uz to su imali druge naknade – topli obrok, paušal, prevoz, komisije, jednokratne pomoći, jubilarne nagrade, pravo na naknade za smještaj, odvojeni život i posjetu porodici te otpremnine i druge naknade.

Zbog svega toga, pojedini državni poslanici su tokom nekih mjeseci primali i do 6.800 KM.

– U ovoj bazi se još ne nalaze primanja izabranih i imenovanih funkcionera iz drugih institucija u BiH jer su njihovi rukovodioci ignorisali ili odbili zahtjev novinara Centra za istraživačko novinarstvo – navode u CIN-u.

Zbog svih ovih podataka uopšte ne čudi što se političari "grčevito bore" za glas na izborima. Tada su u stanju da obećaju i moguće i nemoguće.

Što se ispunjavanja obećanja tiče- narod ostane praznih ruku, ali oni koji su obećavali enormno punih džepova.

I, po svemu sudeći, najunosniji biznis u Bosni i Hercegovini jeste bavljenje- politikom. Pa, ko to može i voli- nek' izvoli.

A, ostali...pa..neka dobro razmisle...