Indijanka Amber Džons King, penzionisana profesorica istorije umjetnosti iz Nju Orleansa, koja sada nosi ime Jovana, oslikala je ikonostas crkve u trebinjskom selu Mosko, odakle vodi porijeklo njen suprug Ilija Glogovac, moreplovac u penziji.


Kako kažu, želja im je bila da u selu ostanu uspomene na njih, pa je i Ilija isklesao kameni krst na spoljnoj fasadi crkve.
Supružnici Glogovac, koji sada žive u Herceg Novom, ali su gotovo svakog vikenda u Mosku, pričaju da je sve dogovoreno spontano. Kada su im se mještani požalili da im majstori traže 4.500 evra za ovaj posao, oni su predložili da sve urade besplatno.


"To što je Jovana, koja nosi ovo ime već 17 godina kada ju je krstio mitropolit Amfilohije, u stvari Indijanka svi prihvataju sa simpatijama, ali je malo čudno bilo da žensko radi ikone. Međutim, kada smo mještanima pokazali kako je ona uradila ikonu našeg sveca Svetog Đurđa, prihvatili su i Jovana se latila posla", kaže Ilija.
Jovana, čiji je fond srpskih riječi poprilično skroman, na mješavini našeg i engleskog jezika dodaje da je i ikonu Svetog Đurđa i ikonostas u Mosku radila sa puno ljubavi, po uzoru na ikone koje je već imala, pa su zato tako dobro ispale.
Uradila je, kaže, dvije verzije, ali ne zato što je htjela, već zato što su prve bile uništene vlagom.
Prisjeća se kako je najprije bila ponosna na ikone urađene u drvetu, ali, s obzirom na veliku vlagu, one su sa prvim kišama bile uništene i podbuharile su, da bi se Ilija dosjetio da se urade u kamenu, pa su naručili čuveni danilovgradski mermer na kome je Jovana ponovo uradila ikone, a Ilija isklesao krst koji krasi ulaz u crkvu.
"Meni idu od ruke različite vještine, a uz Jovanu sam još više zavolio umjetnost, pa sam, budući da su se klesari u Herceg Novom nećkali da urade moju zamisao, pravdajući se da je to teško, kupio nešto alata i sve uradio sam", dodaje Ilija.
Kaže da je naročito ponosan na činjenicu što su ikone u kamenu ispale bolje od onih na drvetu, valjda zbog toga što je Jovana ovoga puta bila i vještija u radu, a da se uradi drenaža crkve i da se izbjegne vlaga u njoj, Jovana bi se možda prihvatila i posla da oslikava i zidove.

PRVA PLANTAŽA KUĐIJA U HERCEGOVINI


Glogovci su u Mosku prošle godine posadili i prvu plantažu egzotične i ljekovite biljke kuđi, koju je, ploveći prema Kini i Polineziji, Ilija konzumirao još prije 40 godina i raspitujući se shvatio da ona može i kod nas da se uzgaja.
Posadio je u Mosku cijelu plantažu od oko 600 sadnica, ali mu je sve najvećim dijelom uništila protekla jaka zima, što ga nije obeshrabrilo jer već nabavlja nove sadnice.
Vesna Duka/Nezavisne novine