Nadležne inspekcije Grada Trebinja u prethodna dva dana sankcionisale su 18 privrednih subjekata i izrekle 32 prekršajna naloga pravnim i fizičkim licima, tokom redovne i vanredne akcije kojima je kontrolisano poštovanje propisa o radu tokom državnih praznika i poslovanje privrednih subjekata registrovanih za pružanje usluga smještaja.


Ovo je za Radio Trebinje potvrdio Đorđe Miljanović, v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinja.


Miljanović ističe da je zbog rada u vrijeme državnih praznika, 1. i 2. maja, nadležna tržišna inspekcija kaznila 11 privrednih subjekata i izrekla 19 prekršajnih naloga.


„Za 1. maj nismo imali nepravilnosti na terenu i nismo pisali prekršajne naloge. Međutim, 2. maja situacija je bila drugačija – 11 privrednih subjekata je bilo u prekršaju, od toga osam društva sa ograničenom odgovornošću /d.o.o./ i tri samostalna preduzetnika – a pisano je 19 prekšajnih naloga za pravna i odgovorna fizička lica. Zanimljivo je da je pet prekršajnih naloga pisano u kasnim popodnevnim časovima“, ističe Miljanović.


Kazna za rad u vrijeme državnih praznika za pravno lice iznosi 600 KM, odnosno od 200 do 400 KM za odgovorna fizička lica.


Istovremeno je, dodaje on, provođena i vanredna kontrola poslovanja privrednih subjekata sa uslugama pružanja smještaja – hotela, motela i hostela.


„Konstrolisani su svi registrovani privredni subjekti za pružanje ovih usluga i od njih 24 kod sedam su uočne nepravilnosti – nisu evidentirani gosti upisom u knjigu gostiju, kako domaći, tako i strani. Za šest ovih privrednih subjekata, registrovanih kao društva sa ograničenom odgovornošću, pisani su prekršajni nalozi i za pravno i za odgovorno fizičko lice. Kažnjen je i jedan samostalni preduzetnik – tako da je ukupno 13 prekršajnih naloga pisano tokom ove kontrole“, pojasnio je Miljanović za Radio Trebinje.


Za nepravilnosti u vođenju evidencije gostiju kazne se za pravna lica kreću od 800 KM do 3.500 KM a za fizička lica od 300 do 700 KM.


Miljanović je uputio i apel svim privrednim subjektima da se za predstojeći državni praznik, 9. maja, pridržavaju odluke o radnom vremenu u prazničnim danima.


Izvor RT