Trebinjska inspekcija posljednjih dana, pored redovnih, provodi i vanredne kontrole ugostiteljskih objekata koji su registrovani za smještaj gostiju, a u cilju povećanja svijesti i veće odgovornosti privrednih subjekata koji pružaju ovakve usluge turistima.


Proteklog vikenda kažnjen je samostalni preduzetnik koji je smjestio goste, iako je njegov smeštaj registrovan kao sezonski, odnosno od polovine aprila do polovine oktobra.


„Inspekcija će i dalje obavljati redovne i vanredne kontrole, kako bi se ova oblast dovela u zakonske okvire i prijavljivali gosti“, rekao je za Radio Trebinje Đorđe Miljanović, v.d. načelnika gradskog odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije.


On je najavio da će ubuduće ovakve kontrole biti pojačane zbog predstojeće turističke sezone.


Miljanović napominje da će od polovine aprila biti ocrtane i ljetne bašte ispred ugostiljeskih objekata na osnovu lokacijskih dozvola.


U inspekcijama navode da se kažnjavaju i turistički autobusi koji se parkiraju na mjestima koja nisu predviđena kao parking za autobuse.


„U posljednjih sedam dana napisana su tri prekršajna naloga za autobuse koji su bili parkirani na mjestima koja nisu za to propisana. Parkinzi za autobuse su na platou preko puta marketa ‘Best’ i u bivšoj kasarni – i sve ostalo je prekršaj, a nijedno parking mjesto ispred hotela u centru grada, iako je rezervisano, nije predviđeno za autobuse. Autoprevoznicima koji dolaze iz BiH pišu se prekšajni nalozi, a prevoznicima iz inostranstva stavljaju se ‘lisice’ na točkove“, ističe Miljanović.


Ona napominje da su kazne visoke, te da prevoznici za nepropisno parkiranje autobusa moraju platiti od 400 do 700 KM.


V.d. načelnika odjeljenja za inspekcije i poslovne komunane policije navodi da je od kraja februara napisano i šest kazni za nepropisno prekopavanje ulica i javnih površina.


„Kazne se kreću od 1.500 do 5 hiljada KM, a kažnjavaju se pravna ili odgovorna lica“, ističe on.


Miljanović je apelovao na komunalna preduzeća da pribave dozvole o lokacijskim uslovima za ove poslove, kako bi izbjegli represivne mjere, a i sačuvali izgled ulica.


Izvor Radio Trebinje